Лавров вимагає від США письмових відповідей на "гарантії безпеки"
Категорія
Політика
Дата публікації

Лавров вимагає від США письмових відповідей на "гарантії безпеки"

Лавров вимагає від США письмових відповідей на "гарантії безпеки"
Джерело:  online.ua

Сьогодні в Женеві зустрілися Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та державний секретар США Ентоні Блінкен для обговорення "гарантій безпеки", які Росія висунула до НАТО. Говорили також і про напруженість навколо України.

Джерело: брифінги Лаврова та Блінкена

Зустріч тривала менше запланованого – усього півтори години.

Вимоги Росії

Лавров повідомив, що США нададуть наступного тижня письмові відповіді на пропозиції Росії щодо безпекової ситуації.

Ми обговорювали Україну. Сьогодні наші американські колеги спробували на чільне місце (винести — ред.) проблеми на кордоні Росії та України. І завершили ми домовленістю про те, що нам наступного тижня будуть представлені письмові відповіді на всі наші пропозиції, — повідомив він.

Також очільник МЗС Росії нагадав про позицію Кремля щодо НАТО.

Це — блок, який був створений проти СРСР, а зараз він принципово працює проти РФ. Це записано в доктринальних документах, — вважає голова російського МЗС.

Відповідаючи на питання, чи планує Росія напад на Україну, Лавров запевнив, що ні.

Я думаю, що Держдепу слід проаналізувати методи роботи із CNN щодо точності фактів. Ви стверджуєте, що ми нападемо на Україну, хоча ми стверджуємо, що це не так, — зауважив міністр.

Заяви Блінкена

Держсекретар США повідомив, що метою перемовин було з’ясувати готовність Росії до дипломатичного вирішення ситуації. Проте США вкотре підтвердили, що готові до більших дій, якщо питання не вирішиться дипломатичним шляхом.

Ми заявили чітко: якщо будь-які російські військові сили перетнуть український кордон, це розглядатиметься як вторгнення та призведе до швидкої та жорсткої відповіді США, - повідомив Блінкен.

Також держсекретар заявив, що право України на самовизначеність не є предметом для торгу.

Це були не переговори, а чесний обмін питаннями, що викликають стурбованість та ідеями. Я сказав Лаврову, що є певні принципи, які США, а також наші союзники і партнери зобов'язалися захищати: зокрема, право українського народу самому визначати своє майбутнє. І тут немає простору для торгу, - заявив Блінкен.

Коментуючи заяву Лаврова про те, що Росія не збирається нападати на Україну, Блінкен закликав Кремль до реальних дій з деескалації.

Російські офіційні особи багаторазово заявляли, що не мають намірів вторгатися в Україну. Але значення мають не слова, а дії, те, що є видимим, - сказав він.

Також Блінкен підтвердив, що США нададуть письмові відповіді Росії на її вимоги щодо гарантій безпеки наступного тижня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?