Лікар назвав проблему зі здоров'ям, від якої серйозно страждають військові на Донбасі
Категорія
Події
Дата публікації

Лікар назвав проблему зі здоров'ям, від якої серйозно страждають військові на Донбасі

Лікар назвав проблему зі здоров'ям, від якої серйозно страждають військові на Донбасі
Джерело:  online.ua

Лікар Ігор Ященко, один із засновників проекту "Укроп-Дентал", пояснив, чому українські військовослужбовці в зоні АТО на Донбасі страждають від відсутності якісного стоматологічного лікування.

Читайте також: Б ійці АТО сняться лікарям, які їх лікували: пронизлива історія про війну на Донбасі
Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
Ященко зазначив, що існуючі норми, протоколи і статут медичної служби прописані для армії, яка існувала в 1970-ті роки, коли на службу приходили 18-річні молоді люди без хвороб і патологій. "Їх перевіряли медики перед тим, як вони потрапляли до військової частини. І, відповідно, вони були сановані по зубах. За той період, поки вони свої два роки служили, могло, звичайно, щось трапитися. Але що? Або травма, або загострення якоїсь хвороби, яку не долікували. Тоді починав працювати військовий хірург. Він просто висмикував проблемний зуб - і відправляв солдата служити далі", - сказав він.
"Тож підготовка кадрів військової стоматології - це тільки хірургія. Там до цих пір ніхто не вчить лікувати. Їх вчать накладати шини при переломах щелепи, витягувати кулі або осколки зі щелепно-лицьового апарату. Але до них не ставиться вимога, що вони повинні лікувати кореневі канали, лікувати карієс, відновлювати і нарощувати зуби. Немає такої вимоги. Відповідно, немає обладнання, немає кадрів, немає нічого", - продовжив лікар.
"Коли була ще п'ята хвиля мобілізації, я їздив до воєнкома одного з районів міста Запоріжжя. Нас познайомили з ним. І я в нього запитую, скільки людей призивалося саме через його військкомат. Він такий: військова таємниця. Потім зізнається, що 36 чоловік з одного району. А тепер дивіться: в цьому районі є районна стоматологічна поліклініка на 8 або 10 стоматологічних крісел. Є також близько двох десятків приватних стоматологічних кабінетів. 36 осіб розкидати по цих місцях - це пил!", - додав він.
Крім цього, Ященко підкреслив, що на це не потрібно великих грошей: "Ось я дивлюся на цю проблему як підприємець - і розумію, що мені набагато дешевше і вигідніше дати матеріали та інструменти туди, лікаря на місці, щоб він пролікував цих 36 чоловік, ніж потім кататися по АТО, жити тут, висмикувати сюди лікарів, забезпечувати їх, пересилати посилки тощо".
Читайте також: "Кіборги" - молодці, але в армії є і інші важливі люди - лікар з АТО
"Скільки там на санацію бійця треба? Тисячі півтори гривень. Віддали в ту поліклініку рукавички, пломбувальні матеріали ... Або навіть кожному бійцю комплект вручити, щоб він з ним йшов. Більш того - ми ж в професійному середовищі! Можемо зробити незалежну консультацію. У приватній клініці лікарі оглянули кожного з 36 майбутніх бійців, заповнили зубну форму: треба лікувати те, те і це. Це - негайно, а те можна відкласти, а цей зуб - видаляємо. І як наряд-замовлення це розподілити. Ми навіть можемо це все переглянути і з більш складними випадками відправляти до приватників, з чимось простішим - в поліклініку до лікаря, який, можливо, менш кваліфікований, ніж його колега з приватного стоматкабінету", - зазначив лікар.
"І все. Зробити це - раз плюнути. І не потрібно для цього якесь мега-фінансування. Якщо у нас тут було 12 тисяч відвідувань, то що для районної поліклініки ті 12-15 чоловік? Пил! І якби це було зроблено у всіх районах всіх міст, у всіх райцентрах, ми б отримали ту саму сановану армію", - додав він.
"Ну гаразд, ще мобілізація. Тому що один з аргументів воєнкома звучав так: там різні люди, деяких з машини навіть не випускаємо, щоб не втекли. Тобто привезли до військкомату, пройшлися з ним по всіх кабінетах, скрізь "здоровий" - в машину, і вперед! Каже: а якщо я його випущу - ми ж його потім х * р знайдемо! Може, і було таке, не знаю, правда, навіщо такі в армії, але ладно. Але контрактники - це ж люди, які свідомо самі приходять, підписують контракт. І в Америці чи Німеччині спробуй підписати військовий контракт з хворими зубами! Нікому не підпишуть! Якщо у них немає прогнозованого лікування, ніхто контрактника з хворими зубами не візьме. А у нас його на сьогоднішній день немає - прогнозованого. Вважається, що у військових нормальна зарплата. Платять вам, мовляв, 7 тисяч - ви що, не можете собі зуби полікувати? Ідіть до приватників і лікуєте. Але військовий - це людина зі зброєю в зоні конфлікту. І він не повинен йти до якихось стоматологів. Це все - зона ризику. Так не можна...", - резюмував Ігор Ященко.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: В Україні армія з хворими зубами, і це створює серйозний ризик - лікар з АТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?