Лікування коронавіруса в Україні - у Верховній Раді підготували невідкладний закон
Категорія
Україна
Дата публікації

Лікування коронавіруса в Україні - у Верховній Раді підготували невідкладний закон

Лікування коронавіруса в Україні - у Верховній Раді підготували невідкладний закон
Джерело:  online.ua

Комітет Верховної ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування звернувся з невідкладним проханням з українського парламенту - народні депутати просять терміново ухвалити новий законопроєкт про лікування коронавіруса в Україні. Зокрема, в законопроєкті пропонують дозволити медикам застосовувати зареєстровані і незареєстровані в Україні лікарські засоби за показаннями, не зазначених в інструкції для медичного застосування, при наявності доведеної ефективності у лікуванні коронавіруса. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт Верховної Ради.

Ініціатором прийняття нового закону про лікування коронавіруса став голова комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький і ще 14 парламентаріїв різних політичних сил. На засіданні Комітету вони вже затвердили законопроєкт №3268 і рекомендували Верховній Раді невідкладно включити його до порядку денного позачергового засідання Верховної ради дев'ятого скликання і за результатами розгляду законопроєкту в першому читанні прийняти його за основу і в цілому як закон.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що якщо він буде прийнятий, то в Україні з'явиться можливість лікувати людей від коронавіруса лікарськими засобами, рекомендованих офіційними органами США, країн-членів Європейського Союзу, які сьогодні незареєстровані в нашій країні. Порядок призначення і застосування таких лікарських засобів повинен буде встановити МОЗ протягом тижня. Також в новому законопроєкті щодо лікування коронавіруса в Україні пропонується:

  • стверджувати протоколи клінічних досліджень лікарських засобів, придатних для лікування коронавірусної хвороби, і суттєві поправки до останніх в термін до 5 календарних днів;

  • проводити експертизи реєстраційних матеріалів та матеріалів про внесення змін до реєстраційних матеріалів ліків для лікування COVID-19 за умови подання відповідних матеріалів на українській або англійській мові - в термін до 5 календарних днів;

  • приймати рішення про держреєстрацію або про відмову в ній таких лікарських засобів в термін двох робочих дня з дати надходження до МОЗ висновків щодо їх якості, безпеки та ефективності;

  • проводити експертизи матеріалів клінічних випробувань лікарських засобів для лікування коронавірусної хвороби та істотних поправок до них в термін до 5 календарних днів.

Крім того, документ пропонує здійснювати МОЗ невідкладне і постійне оновлення протоколів надання медичної допомоги для лікування коронавіруса, відповідних лікарських засобів, а також моніторингу безпеки та ефективності ліків для лікування інфекції.

Слід зазначити, що раніше в.о. генерального директора Центру здоров'я Міністерства охорони здоров'я Ігор Кузин заявляв, що до 22 млн українців можуть перехворіти коронавірусом. Він попередив, що колективного імунітету по відношенню до коронавірусу не сформується, що підтверджують дані багатьох наукових статей, так як імунітет від перенесеної інфекції є нестійким. За словами Кузіна, людина може навіть через 3 місяці захворіти коронавірусною хворобою повторно. Представник ЦГЗ допускає, що коронавірусна інфекція буде циркулювати щорічно і буде дуже схожа на звичайний грип, з яким ми стикаємося щороку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що на ранок 28 березня кількість хворих на коронавірус в Україні збільшилася до 311 осіб, з них 8 летальних випадків, 5 пацієнтів одужали - 4 дорослих, 1 дитина. Упродовж минулої доби було зафіксовано 93 нових випадки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?