Літак був навмисно збитий: США гнівно відповіли на звинувачення Ірану
Категорія
Світ
Дата публікації

Літак був навмисно збитий: США гнівно відповіли на звинувачення Ірану

Літак був навмисно збитий: США гнівно відповіли на звинувачення Ірану
Джерело:  online.ua

Український літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ був навмисно збитий Іраном. США повністю заперечують свою провину в трагедії, яка забрала життя 176 невинних людей. Таким чином прессекретарка Державного департаменту США Морган Ортагус відповіла на звинувачення Ірану, який заявив, що збив український літак через "людську помилку", яка стала наслідком "кризи, викликаної авантюризмом США", передає ONLINE.UA з посиланням на Fox News.

"Державний секретар підтримує позицію України, Канади та інших держав, що літак був навмисно збитий Іраном", - заявила Ортагус.

Вона нагадала, що спочатку Іран категорично заперечував свою причетність до катастрофи і тільки через кілька днів зізнався, що збив український літак бойовою ракетою.

Нагадаємо, напередодні в Ірані офіційно визнали, що збили український літак ракетою ППО і назвали винного у трагедії. Ним став оператор ППО, який самостійно прийняв рішення про удар за п'ять секунд. Він прийняв пасажирський літак МАУ за "ворожий об'єкт" і без узгодження запустив ракету з української Boeing 737, на борту якого летіло 176 осіб - всі вони загинули.

На тлі цього визнання Зеленський провів термінову телефонну розмову з президентом Ірану Хасаном Рухані, яку ініціювала іранська сторона. Рухані офіційно попросив вибачення у всієї України і родичів загиблих і визнав факт того, що Іран збив український Боїнг-737. Він пообіцяв, що продовжить розслідування авіакатастрофи і покарає всіх винних, а також погодився на виплату компенсації.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук в свою чергу повідомив, що уряд виплатить сім'ям загиблих в авіакатастрофі українців по 200 тисяч гривень. Рішення про компенсацію вже прийняли і в компанії МАУ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Держдумі РФ розкритикували Іран за резонансне визнання. Там вважають, що відповідальність за авіакатастрофу лежить на США, а не на Ірані, де допустили "приватну помилку".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?