Литва екстрено звернулася до ЄС через російську вакцину Спутник V
Категорія
Світ
Дата публікації

Литва екстрено звернулася до ЄС через російську вакцину Спутник V

Литва екстрено звернулася до ЄС через російську вакцину Спутник V
Джерело:  online.ua

29 березня влада Литва терміново звернулася до Європейського Союзу та офіційно попередила, що виступає категорично проти включення не санкціонованих регулятором ЄС в області лікарських засобів вакцин, таких як російський Спутник V, в пропонований Єврокомісією сертифікат про вакцинацію. З такою гучною заявою виступив виконуючий обов'язки посла Литви в ЄС Сімонас Шатунас, передає ONLINE.UA з посиланням на  Politico.

"Литва твердо переконана, що тільки дозволені Європейським агентством з лікарських засобів вакцини повинні бути частиною цифрового "зеленого" сертифіката", - наголосив Шатунас.

На думку дипломата, замість того, щоб покладатися на незатверджені препарати, такі як Спутник V, офіційний Брюссель повинен сфокусуватися на нарощуванні виробництва своїх вакцин, в які він вклав свої кошти. До прикладу, німецькі фармацевтичні компанії BioNTech і CureVac були профінансовані Євросоюзом.

"Визнання тільки вакцин, дозволених EMA, - це спосіб підкреслити довіру до інститутів ЄС, таких як регулятор з лікарських засобів і агентство ЄС з моніторингу захворювань", - зазначив Шатунас.

Дипломат звернув увагу на те, що це стане сигналом підтримки європейської фармацевтичної промисловості.

Як відомо, наразі скандальна російська вакцина проходить перевірку в EMA, однак поки їй не надали дозвіл на використання в ЄС. Регулюючий орган нступного місяця планує оглянути майданчик, де виробляють вакцину.

Нагадаємо, нещодавно представник ЄК Т'єрі Бретон, відповідальний за вакцини, представив майбутній європейський сертифікат здоров'я, який діятиме з 15 червня. 25 березня депутати ЄврОпарламенту УХВАЛИЛИ рішення прискорити голосування щодо "цифрових зелених сертифікатів" (Digital Green Certificate), які мають спростити вільне пересування у межах блоку. Що важливо розуміти, на запуск "паспортів вакцинації" найбільше сподіваються країни, економіка яких значною мірою залежить від туризму.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що прем’єр Словаччини Ігор Матович йде у відставку  через російську вакцину.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?