Лукашенко пішов на нові радикальні заходи - що відбувається в Білорусі прямо зараз
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко пішов на нові радикальні заходи - що відбувається в Білорусі прямо зараз

Лукашенко пішов на нові радикальні заходи - що відбувається в Білорусі прямо зараз
Джерело:  online.ua

Білоруський глава Олександр Лукашенко продовжує вживати радикальні заходи після того, як публічно звинуватив Захід у нарощуванні військової сили біля кордонів Білорусі. 18 серпня він привів в повну бойову готовність війська у західних кордонів республіки, а 20 серпня оголосив масштабні військові навчання біля кордонів Польщі і Литви, на які зігнав тисячі військових. 22 серпня Лукашенко особисто відвідав військовий полігон під Гродно, де наказав військовим приймати жорсткі заходи для захисту Білорусі від "зовнішнього втручання". При цьому ні Лукашенко, ні керівництво Міноборони Білорусі жодного разу не уточнили, що ж все-таки відбувається у західних кордонів республіки, що так їх турбує. Однак там продовжують військові збори. У білоруському оборонному відомстві заявили, що мотострільці готуються до ведення оборонного бою - вони активно відпрацьовують методи боротьби з незаконними збройними формуваннями та диверсійно-розвідувальними групами противника. Що прямо зараз відбувається в Білорусі, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу білоруського Міноборони.

"Все йде за планом кольорових революцій з порушенням внутрішньополітичної ситуації в країні. Оригінальність і особливість ситуації полягає в тому, що підключений зовнішній фактор, так буває не завжди. Зазвичай вони розкручують всередині, скидають діючу владу. Але оскільки влада у нас на місці, жорстко пручається (і не тільки чинить опір, але і контролює ситуацію), підключили зовнішній фактор", - заявив Лукашенко на зустрічі з військовими.

Він вважає, що "вороги", яких він бачить в західних країнах, хочуть розосередити сили білоруських військових і правоохоронців, щоб відвернути їх від внутрішньої ситуації і напружити обстановку на зовнішньому кордоні.

"Ви бачите, що вони вже тягнуть сюди "альтернативного президента", роблять це всерйоз, оскільки сиплються заяви західних держав про фінансування, підтримку. Військова підтримка в наявності - пересування військ НАТО до кордонів. Вони все рухають до того, щоб затягнути сюди нібито нового президента. Він звертається до західних держав, в даному випадку НАТО, з метою захисту населення. Вони вводять війська - і на Білорусі можна поставити хрест ", - заявив Лукашенко.

У зв'язку з "зовнішніми загрозами" Лукашенко доручив міністру оборони і командувачу Західним оперативним командуванням докласти всіх зусиль, щоб "захистити насамперед західну перлину Білорусі з центром в Гродно".

"З прийняттям найжорсткіших заходів щодо захисту територіальної цілісності нашої країни", - підкреслив він.

Як відомо, Лукашенко тримає на особистому контролі військові навчання на кордонах Білорусі та країн ЄС. У них беруть участь військові частини механізованих з'єднань, сили спеціальних операцій, ВПС ППО, розвідки, радіоелектронної боротьби, ракетних військ і артилерії. В рамках навчань також проводяться провокаційні польоти авіації Ан-26 50 САБ, Як-130 116 Шаб, Су-30СМ 61 ІАБ, які білоруські військові регулярно піднімають в повітря за наказом Лукашенко "для охорони державного кордону".

Тим часом Лукашенко заблокував кілька десятків інформаційних сайтів, серед яких ресурси великих ЗМІ і опозиційних політиків, "на підставі рішення Міністерства інформації Республіки Білорусь". Білоруська асоціація журналістів вимагає від влади Білорусі негайно припинити тиск на пресу, забезпечити безперебійний випуск друкованих видань, розблокувати доступ до заблокованих сайтів. Вони також закликали білоруську і міжнародні організації підтримати цю заяву.

Нагадаємо, Лукашенко вважає, що за протестною ситуацією в Білорусі стоїть Захід. Тому він раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Крім того, він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку.

22 серпня в Білорусі продовжуються масштабні протести, які тривають все майже два тижні. Жителі країни вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів в перші дні. Вже тиждень в Білорусі проходить страйк - співробітники провідних підприємств країни відмовляються виходити на роботу, поки режим Лукашенка не виконає вимоги народу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Москву терміново їде представник Трампа, щоб закликати Путіна не втручатися в справи Білорусі на прохання Лукашенко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?