Лукашенко пішов на радикальні заходи проти білорусів - що відбувається в Мінську прямо зараз
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко пішов на радикальні заходи проти білорусів - що відбувається в Мінську прямо зараз

Лукашенко пішов на радикальні заходи проти білорусів - що відбувається в Мінську прямо зараз
Джерело:  online.ua

Білоруський глава Олександр Лукашенко вирішив піти на радикальні заходи проти білорусів - він наказав главі Міноборони придушити протести за допомогою армії. Для цього в центр Мінська, де проходять мітинги, стягнули військових і техніку, а пам'ятник "Мінськ - місто-герой" обнесли колючим дротом. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін миттєво відреагував на наказ Лукашенко. Він записав відеозвернення до білорусів, яких попередив, що всі, хто порушив "порядок і спокій", тепер будуть "мати справу вже не з міліцією, а з армією". Важливо відзначити, що глава Міноборони припускає застосування військовими зброї проти учасників протесту, після чого, на його думку, в країні почнеться громадянська війна. Що прямо зараз відбувається в Білорусі, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу білоруського Міноборони.

"Ми не можемо спокійно дивитися, як під прапорами, під якими фашисти організовували масові вбивства білорусів, росіян, євреїв, представників інших національностей - сьогодні організовуються акції в цих священних місцях. Тому з сьогоднішнього дня ми беремо їх під нашу охорону і захист. Категорично попереджаємо : в разі порушення порядку і спокою в цих місцях - ви будете мати справу вже не з міліцією, а з армією", - попередив Хренін білорусів.

При цьому глава Міноборони вже стягнув в центр Мінська, де 23 серпня проходить Марш нової Білорусі проти режиму Лукашенка, десятки одиниць військової техніки, автозаків та іншої спецтехніки силовиків для придушення протестів. Незважаючи на це, на акцію вийшли десятки тисяч білорусів - вони продовжують вимагати відставки Лукашенка, покарання для силовиків, які били і катували мирних демонстрантів, а також проведення нових виборів президента.

Важливо відзначити, що ще напередодні Лукашенко привів у бойову гоовность всю армію країни і наказав військовим вживати жорстких заходів для захисту Білорусі від "зовнішнього втручання". Він поставив задачу, щоб військові діяли без попередження, якщо будуть порушені західні кордони Білорусі.

Нагадаємо, Лукашенко вважає, що за протестної ситуацією в Білорусі стоїть Захід. Тому він раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Крім того, він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку.

Тим часом в Білорусі вже третій тиждень тривають масштабні протести. Жителі країни вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів в перші дні. Вже тиждень в Білорусі проходить страйк - співробітники провідних підприємств країни відмовляються виходити на роботу, поки режим Лукашенка не виконає вимоги народу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко дав білорусам два дні на роздуми, попередивши, що якщо вони продовжать страйк, то вже з 24 серпня заводи і підприємства будуть закриті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?