Лукашенко розганяє білорусів з протестів гранатами — що відбувається в Мінську прямо зараз
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко розганяє білорусів з протестів гранатами — що відбувається в Мінську прямо зараз

Лукашенко розганяє білорусів з протестів гранатами — що відбувається в Мінську прямо зараз
Джерело:  online.ua

15 листопада в Мінську проходить черговий день масштабних протестів проти режиму Олександра Лукашенка, який незаконно оголосив себе президентом Білорусі на таємній інавгурації. Команда Лукашенко, легітимність якого не визнають білоруси і міжнародне співтовариство, прийняла нове радикальне рішення - силовикам наказали за допомогою світлошумових гранат і сльозогінного газу розігнати протестуючих. У центр Мінська також за традицією стягнули водомети та іншу сіпецтехніку для розгону людей. При цьому силовики в формі без розпізнавальних знаків раптово з'являються серед натовпу людей і починають силою затримувати всіх, хто попадається у них на шляху. Що відбувається в Білорусі 15 листопада, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на білоруські ЗМІ.

На акції протесту, яку сьогодні білоруси присвятили жертвам протестних акцій в країні, в тому числі недавно загиблому після побиття Роману Бондаренко, як завжди беруть участь тисячі людей. Всі вони зібралися на так званій Площі змін, куди оперативно прибули сотні силовиків і співробітників ОМОНу. Вони відразу ж почали розпилювати сльозогінний газ і кидати світлошумові гранати в натовп людей, яким довелося розбігатися на всі боки. Очевидці повідомляють, що після вибухів кілька людей лежать на землі з травмами в результаті попадання осколків світлошумової гранати.

За інформацією правозахисного центру "Вясна", 15 листопада силовики затримали вже близько 100 людей. Але масові затримання тривають на проспекті Пушкіна та прилеглих вулицях - силовики затримують людей на вулицях і у дворах.

Нагадаємо, в Білорусі вже четвертий місяць тривають масштабні протести. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Незважаючи на те, що майже весь світ, крім Росії і ще деяких країн, які не визнають легітимність Лукашенко, білоруський диктатор 23 вересня влаштував таємну інавгурацію і оголосив себе президентом Білорусі. Жителі країни обурені тим, що відбувається - вони рішуче налаштовані повалити режим Лукашенка. Незважаючи на те, що мирні акції протесту завжди супроводжуються кривавими нападами з боку підконтрольних Лукашенко силовиків, білоруси все одно виходять на вулиці і домагаються справедливості. А бійці ОМОН продовжують застосовувати проти них водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати. В ході розгону протестів в Білорусі вже загинули щонайменше четверо людей. Тисячі людей були затримані за час протестів - їх по кілька днів тримають в переповнених камерах СІЗО, піддаючи тортурам і нелюдським, жорстоким покаранням.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко раптово звернувся до Зеленського та всіх українців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?