Лукашенко здивував резонансним рішенням щодо України
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко здивував резонансним рішенням щодо України

Лукашенко здивував резонансним рішенням щодо України
Джерело:  online.ua

У четвер, 6 серпня, президент Білорусі Олександр Лукашенко провів термінову нараду з силовиками, на якій доручив запросити до Мінська генпрокурорів України і Росії для розгляду справи щодо затриманих бойовиків. Він попередив, що якщо Венедіктова і Краснов не захочуть приїжджати, то Білорусь самостійно вирішить подальшу долю "вагнеровців" відповідно до білоруських законів. Лукашенко зазначив, що напередодні провів переговори з президентом України Володимиром Зеленським, який просив Мінськ сприяти екстрадиції в Україну затриманих російських найманців, які воювали проти українських військових на Донбасі. Він нагадав, що бойовики ПВК "Вагнера", затримані в Білорусі, у всьому зізналися Слідчому комітету, що їх направили саме в Білорусь і доручили чекати вказівок. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на БЕЛТА.

"Щоб зняти ці балачки з приводу так званих 33 богатирів (затримані в Білорусі члени приватної військової компанії - ред.), я попрошу генерального прокурора. Ми вчора довго розмовляли на цю тему з Президентом України Володимиром Зеленським. Ясно, про що йшла мова, ЗМІ про це вже повідомляли. Моя позиція була однозначною: у нас є білоруські закони, правопорушення вони здійснювали на території Білорусі. Все те, що у нас сьогодні в Слідчому комітеті виявлено, ми знаємо", - зазначив Лукашенко.

Білоруський лідер вважає важливим обговорити це питання з Венедіктовою та Красновим, так як у Білорусі є міжнародні договори і угоди як з Російською Федерацією, так і з Україною.

"Покладіть втрьох (генеральні прокурори ред.) перед собою міжнародні договори і угоди з Російською Федерацією і Україною, які ми підписали в багатосторонньому плані (ми ж зобов'язання взяли на себе і в цій ситуації теж), наші закони. Голова Слідчого комітету вам доповість разом з Комітетом держбезпеки і оперативну інформацію, і інформацію слідчих: ось документи, інформація - на стіл. Утрьох вирішите. Робіть, як ви вважаєте за потрібне. Як вирішите, так і буде. Не приїдуть - питання вирішимо ми, без них", - підкреслив Лукашенко .

Білоруський лідер додав, що офіційний Мінськ в цьом у питанні буде діяти не тільки на підставі виключно законів, а й з принципів людяності.

"Закони не все передбачають. Ще треба виходити з людського фактора", - підсумував Лукашенко.

Нагадаємо, 29 липня в Білорусі затримали 33 росіян, які виявилися бойовиками Вагнера. У Білорусі офіційно заявили, що метою бойовиків була "дестабілізація ситуації" перед виборами президента Білорусі і підготовка теракту. Згодом Мінськ повідомив, що 14 із затриманих під Мінськом бойовиків ПВК "Вагнер" воювали на Донбасі. Україна наполягає на їх естрадіціі, щоб засудити бойовиків за участь у війні проти України. У Путіна домагаються звільнення бойовиків ПВК "Вагнера".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Росії почали відкрито погрожувати Лукашенк о через затриманих бойовиків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?