Лукашенко знову зганьбився на весь світ - скандальні подробиці
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко знову зганьбився на весь світ - скандальні подробиці

Лукашенко знову зганьбився на весь світ - скандальні подробиці
Джерело:  online.ua

Білоруський лідер Олександр Лукашенко знову зганьбився на весь світ - напередодні він публічно заявив, що за білоруською опозицією, яка домагається його відставки через фальсифікацію результатів виборів, стоять західні країни, в тому числі Німеччина і Литва. Лукашенко навіть заявив, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель 16 серпня особисто дзвонила йому і хотіла поговорити. У Берліні не залишили без уваги цю скандальну заяву - Кабінет міністрів Німеччини спростував повідомлення про недавні переговорах між Меркель і Лукашенко, зазначивши, що канцлерка не проводила ніяких телефонних бесід з білоруським лідером з 9 серпня, коли в Білорусі пройшли вибори глави держави. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

"Уже вчора дзвонить Меркель: "Я хочу поговорити". Ці - Науседа, президент Литви, там і інші ... Ми хочемо поговорити ... Не треба мене нахиляти ні з Заходу, ні зі Сходу", - заявив Лукашенко на зустрічі з мітингувальниками.

Згідно із заявою представника уряду Німеччини, Меркель не проводила ніяких телефонних бесід з білоруським лідером з 9 серпня.

У той же час прес-служба литовського президента повідомила, що канцлерка ФРН Ангела Меркель 17 серпня дзвонила президенту Литви Гітанасу Науседі для обговорення санкцій проти Білорусі, які планують прийняти 19 серпня на засіданні Європейської ради. Також канцлерка Німеччини повідомила литовському колезі, що 18 серпня планує подзвонити російському президенту Володимиру Путіну і обговорити з ним ситуацію в Білорусі. Також Меркель висловила подяку Литві за допомогу, надану головній опонентці Лукашенко Світлані Тихановській, якій довелося виїхати з Білорусі, і поцікавилася її станом та планами на майбутнє. Крім цього, глави Німеччини і Литви обговорили можливу допомогу в зміцненні білоруського громадянського суспільства.

Як відомо, в тому, що білоруси нарешті захотіли свободи і демократії, Лукашенко звинувачує Європу. Він переконаний, що протестними акціями "керують ляльководи з-за кордону" і навіть знайшов в цій ситуації "український слід". У зв'язку з цим президент Білорусі звернувся до російського лідера Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку. За даними білоруських ЗМІ, на російських дорогах вже з'явилися кілька колон невпізнаної військової техніки, які рухалися в напрямку кордону з Білоруссю - вони не виключають, що вони вже знаходяться на білоруській території.

Сам Лукашенко при цьому не приховує, що чекає військової допомоги від Росії. Виступаючи перед білорусами він публічно погрожує протестуючим "реакцією Росії" на нестабільну ситуацію в країні і вимоги про проведення повторних виборів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Київ готує жорстку відповідь на скандальну заяву Лукашенка, який звинуватив керівництво України в тому, що воно нібито "наказує" Білорусі провести нові вибори. Більш того, Лукашенко заявив, що якщо повторні вибори в Білорусі відбудуться, то білоруси "стануть на коліна, як українці, і будуть молитися на невідомо кого".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?