Лукашенко зважився на неочікуваний крок - що відбувається
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко зважився на неочікуваний крок - що відбувається

Лукашенко зважився на неочікуваний крок - що відбувається
Джерело:  online.ua

Олександр Лукашенко, легітимність президентства якого не визнають білоруси і міжнародне співтовариство, зважився на новий несподіваний крок. Білоруські ЗМІ повідомили, що до Палацу незалежності в Мінську, який є робочою резиденцією Лукашенка, стягнули техніку і військових, в тому числі з роти почесної варти. Там же помітили десятки чиновників, серед них є перший заступник голови адміністрації президента Максим Риженков. Опозиційний білоруський Telegram-канал NEXTA повідомляє, що все це відбувається, так як Лукашенко вирішив провести таємну інавгурацію - адже офіційний термін для заходу, затверджений в законодавстві, вже закінчується, а масштабні протести в країні тривають. За неофіційними даними, таємна інавгурація Лукашенка може відбутися сьогодні, 23 вересня опівдні, або ж в найближчі вихідні - 27-28 вересня. Що відбувається в Білорусі прямо зараз, повідомляє ONLINE.UA.

Речниця Лукашенко Наталія Ейсмонт відмовилася підтвердити рішення провести таємну інавгурацію і назвати дату заходу. Вона заявила, що зробить це "ближче до часу" церемонії. Але білоруські ЗМІ повідомляють про те, що в Мінськ вже запрошені деякі російські чиновники, зокрема, держсекретар Союзної держави Росії і Білорусі Григорій Рапота, голова Ради федерацій РФ Валентина Матвієнко, губернатор Санкт-Петербурга Олександр Бєглов.

"Найбільш ймовірно, що процес коронації узурпатора може пройти в неділю - про це побічно натякає факт того, що на сайті Президент-Готелю закрито бронювання номерів на 27, 28 і 29 вересня. Також наші російські джерела говорять про те, що в Мінськ запрошені провідні російські чиновники, наприклад Рапота, Матвієнко, Бєглов. Одне ми знаємо точно - провести свою інавгурацію у Лукашенко таємно не вийде. Та й сотні тисяч білорусів, які вийдуть на вулиці в цей день, явно скажуть своє слово", - повідомляє NEXTA.

Нагадаємо, в Білорусі вже другий місяць проходять масштабні протести - вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Олександр Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів. Незважаючи на ситуацію в країні, адміністрація президента готує інавгурацію Лукашенка. У ЦВК, правда, поки поняття не мають, коли вона відбудеться, але відзначили, що згідно із законом інавгурація повинна відбутися протягом двох місяців, тобто до 9 жовтня.

Як відомо, Лукашенко вважає, що за протестної ситуацією в Білорусі стоїть Захід. Тому він раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Крім того, він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку. Крім того, Путін дав Лукашенко 1,5 млрд доларів в якості політичної підтримки - опозиція впевнена, що саме на ці гроші він влаштовує силовий розгін білорусів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко наказав звільнити десятки співробітників МЗС, які представляють Білорусь в інших країнах. Під звільнення потрапили всі ті, хто не підтримує режим Лукашенка і насильство над білорусами, яке влаштували силовики за наказом влади в країні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?