Лукашенко зважився на сміливе рішення проти Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко зважився на сміливе рішення проти Росії

Лукашенко зважився на сміливе рішення проти Росії
Джерело:  online.ua

Білоруський лідер Олександр Лукашенко знайшов спосіб відмовитися від російської нафти. Йому вже надійшли кілька пропозицій на поставку в Білорусь 6 млн тонн нафти і Мінськ готовий купити цю сировину. З цього приводу Лукашенко 7 березня викликав до себе голову концерну "Белнефтехим" Андрія Рибакова і віце-прем'єра Юрія Назарова, щоб терміново вирішити нафтове питання, передає ONLINE.UA з посиланням на БЕЛТА.

"Зараз таких пропозицій вже, слава богу, чимало. Я хочу з вами узгодити деякі питання. І порадитися, яким чином нам - варто, не варто купувати цю нафту - краще вчинити, що більш економічно вигідно", - пояснив Лукашенко на екстреній нараді з Рибаковим і Назаровим.

Білоруський лідер вважає, що Мінськ невиправдано зациклився на декількох постачальниках і в результаті не має довгострокових альтернативних джерел сировини.

"Нафта не монопольний товар, і бажаючих працювати з нами досить, навіть в самій Росії. Постачальників потрібно знаходити, з ними потрібно домовлятися. І це завдання номер один. Особливо в нинішній непростій ситуації, яка склалася в світі, в тому числі з нашим партнером- монополістом ", - підкреслив Лукашенко.

Лукашенко підкреслив, що Білорусь щомісяця недоотримує близько 1 млн тонн нафти. А це негативно позначається не тільки на внутрішньому ринку палива, але і на стабільній роботі хімічних та інших підприємств.

"Окремі держави зрозуміли, що за допомогою вентиля на нафтовій трубі вигідні їм питання вирішуються значно легше. На жаль, не дивлячись ні на які взаємні зобов'язання, така практика стала застосовуватися і щодо Білорусі з боку Росії", - нагадав президент Білорусі.

Нагадаємо, Лукашенко звинувачує Москву в прагненні продавати нафту Білорусі за цінами вище світових. Через це він розпорядився шукати нових постачальників. Поставки російської нафти на білоруські НПЗ були зупинені з 1 січня, оскільки Москва і Мінськ так і не уклали угоду про умови поставок на цей рік. У лютому Мінську вдалося досягти домовленостей з деякими російськими постачальниками нафти за ціною. Відомо, що вже з березня нафта на білоруські НПЗ за ринковою вартістю почнуть поставляти п'ять нових російських підприємств.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко повідомив про переговори про закупівлі нафти за світовими цінами, в тому числі з США, Саудівською Аравією та Об'єднаними Арабськими Еміратами. Він підкреслив, що в розмові з главою Кремля Володимиром Путіним не блефував і змалював картину, як Білорусь буде діяти, якщо Кремль не змінить свою позицію щодо нафти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?