Лукашенко зважився посилити тиск на Росію
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко зважився посилити тиск на Росію

Лукашенко зважився посилити тиск на Росію
Джерело:  online.ua

На тлі складної суперечки між президентом Білорусі Олександром Лукашенко і главою Росії Володимиром Путіним щодо цін на нафту компанія, яка обслуговує магістральний нафтопровід "Дружба", вирішила провести ремонт на двох ділянках, через які постачається російська нафта в Європу. На скільки знижене прокачування російської нафти не уточнюється, але на сайті АТ "Гомельтранснафта Дружба" зазначено, що поставки довелося обмежити, передає ONLINE.UA.

Компанія планує завершити ремонт до 6 лютого. Однак в січні аналогічні роботи зайняли в два рази більше часу, ніж планувалося. Тому, скільки часу може знадобитися в лютому на усунення дефетов і пошкоджень окремих ділянок нафтопроводу, невідомо.

Слід зазначити, що під час січневого ремонту поставки російської нафти до Польщі обмежили на 50%. Тоді ж білоруський оператор попередив Москву, що подібні ремонтні роботи будуть проходити щомісяця.

Аналітики вважають, що за допомогою ремонту нафтопроводу "Дружба" Мінськ може спробувати натиснути на Росію в ході переговорів про підвищення тарифів. І це не перша рішуча дія Лукашенко у відповідь на нахабство Путіна. З 1 лютого він на 6,6% підняв тарифи на прокачування російської нафти в Європу, а також ввів податок в розмірі 50% на транзит нафти з РФ.

Нагадаємо, раніше Лукашенко попереджав Путіна, що Білорусь відмовиться від російської нафти і забере у Росії нафтопровід "Дружба", якщо Москва не знизить ціну. Білоруський лідер пригрозив главі Кремля, що плюне на нього так само, як він вчинив з Білоруссю.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що держсекретар США Майк Помпео зробив Лукашенко вигідну пропозицію по нафті, яке може боляче вдарити по Росії. Помпео запевнив, що Штати можуть на 100% забезпечити Білорусь нафтою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?