Людство вичерпало запас природних ресурсів на 2020 рік - що буде далі
Категорія
Світ
Дата публікації

Людство вичерпало запас природних ресурсів на 2020 рік - що буде далі

Людство вичерпало запас природних ресурсів на 2020 рік - що буде далі
Джерело:  online.ua

Людство повністю вичерпало запас природних ресурсів на 2020 року, в зв'язку з чим вже з 23 серпня живе в екологічний борг. Саме сьогодні настав День екологічного боргу, коли кількість використаних людиною ресурсів - вода, чисте повітря, грунт - з початку року перевищує той обсяг, який Земля здатна відтворити за 365 днів. Важливо відзначити, що в 2020 році природні ресурси планети закінчилися майже на місяць пізніше в порівнянні з минулим роком. Природі вдалося довше протриматися від людської діяльності завдяки пандемії коронавіруса - на 14,5% зменшилися викиди вуглецю, на 8,4% скоротилися лісозаготівлі. Тепер же до кінця року людство буде тільки збільшувати екологічний дефіцит, який спостерігається вже понад півстоліття. Про це йдеться в щорічному звіті міжнародної організації Global Footprint Network, передає ONLINE.UA.

У звіті екологів йдеться, що люди сьогодні використовують природу в 1,6 рази швидше, ніж екосистема нашої планети може відновитися. Таке екологічне марнотратство призводить до зникнення лісів, ерозії грунту, втрати біологічного різноманіття і збільшення вмісту діоксиду вуглецю в атмосфері, щось веде до кліматичних змін з незворотними наслідками.

Як відомо, глобальний перевитрата екологічного капіталу почався на початку 1970-х років. Зараз сукупний екологічний борг дорівнює 18 земним рокам - саме стільки часу потрібно для повного відновлення нашої планети, щоб компенсувати збитки від надмірного використання природних ресурсів, якщо, звичайно ж, природними ресурсами не користуватимуться люди. Тому експерти закликають мінімізувати і скорочувати шкідливу діяльність, яка губить природу. Вони запевняють, що існують можливості, які дозволять жити в рамках "екологічного бюджету" нашої планети.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в Міжнародному енергетичному агентстві попереджали весь світ про те, що залишилося шість місяців 2020 року, щоб запобігти глобальній кліматичній катастрофі, яка буде згубною для всього живого на планеті. Йдеться про зниження рівня шкідливих викидів в атмосферу, зокрема вуглецю, який найбільше шкодить екології планети.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?