Люксембурзьку космічну компанію судять за співробітництво з ПВК "Вагнера"
Категорія
Світ
Дата публікації

Люксембурзьку космічну компанію судять за співробітництво з ПВК "Вагнера"

Люксембурзьку космічну компанію судять за співробітництво з ПВК "Вагнера"
Джерело:  online.ua

Міністерство економіки та закордонних справ Люксембургу подали до суду на Spacety Luxembourg SA за надання супутникових зображень ПВК "Вагнера".

Джерело: Euractiv

Люксембурзька компанія передала ПВК Вагнер супутникові знімки

Spacety Luxembourg SA звинувачують у передачі супутникових знімків групі російських найманців. Справу передали до прокуратури.

Компанія порушує «санкції ЄС і закон від 27 червня 2018 року про експортний контроль». В січні 2023 року США наклали санкції на компанію за надання супутникових зображень вагнерівцям.

У відповідь на викриття та санкції, деякі установи припинили співпрацю з компанією.

Серед них Люксембурзький інститут науки і технологій (LIST) і Люксембурзький університет.

Spacety Luxembourg SA всі звинувачення відкидає.

Ця компанія є дочкою китайської Spacety China, яка також перебуває під санкціями США за передачу ПВК Вагнер супутникові знімки.

Люксембург відомий своєю супутниковою та космічною діяльністю, оскільки тут знаходиться штаб-квартира SES SA, одного з провідних світових операторів супутникового зв’язку, який щороку приносить дохід у розмірі майже 2 мільярдів євро.

Санкції проти ПВК Вагнер

Нагадаємо, що ПВК Вагнер перебуває під санкціями ЄС з 2021 року. Їх запровадили у відповідь на “серйозні порушення прав людини в Україні, Сирії, Лівії, ЦАР, Судані та Мозамбіку, у тому числі за тортури та позасудові, масові чи довільні страти та вбивства”.

Україна також наклала санкції на учасників ПВК. Серед них Дмитро Уткін, якого називають засновником "Вагнер", дві доньки соратника диктатора РФ Володимира Путіна Євгена Пригожина (власник ПВК "Вагнер") - Вероніка і Поліна. Ще у санкційному списку є Катерина Пригожина.

Також санкції накладені на "Конкорд Менеджмент і Консалтінг", "Ритм", "Конкорд М" та інших.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?