МАГАТЕ не може контролювати безпеку на ЗАЕС і "не готове визнати це" — Greenpeace
Категорія
Україна
Дата публікації

МАГАТЕ не може контролювати безпеку на ЗАЕС і "не готове визнати це" — Greenpeace

МАГАТЕ не може контролювати безпеку на ЗАЕС і "не готове визнати це" — Greenpeace
Джерело:  online.ua

Greenpeace розіслала урядам західних країн досьє, у якому вказано, що МАГАТЕ не в змозі належним чином контролювати безпеку на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції і "не готове визнати це публічно".

Джерело: Greenpeace, The Guardian

МАГАТЕ не може контролювати ситуацію на ЗАЕС

Автори досьє дійшли висновку, що Міжнародне агентство з атомної енергії має занадто мало інспекторів на найбільшій атомній станції Європи і що на їхній доступ накладено занадто багато обмежень.

У досьє стверджується, що МАГАТЕ «не в змозі виконати вимоги свого мандату», але воно не готове визнати це публічно, і в результаті порушення Росією принципів безпеки не озвучується.

Шон Берні та Ян Ванде Путте, ядерні спеціалісти з Greenpeace, роблять висновок:

МАГАТЕ ризикує нормалізувати те, що залишається небезпечною ядерною кризою, безпрецедентною в історії ядерної енергетики, перебільшуючи свій фактичний вплив на події на місці.

МАГАТЕ відмовилося прямо коментувати звіт Greenpeace, але підкреслило, що воно має інспекторів на ЗАЕС з вересня 2022 року, і що без їх присутності «світ не мав би незалежного джерела інформації про найбільшу атомну електростанцію в Європі».

Росіяни замінували територію ЗАЕС

Висновки Greenpeace доповнюються військовою оцінкою з відкритого джерела, написаною McKenzie Intelligence.

Більшість російських військ і оборонних споруд на ЗАЕС, ймовірно, приховані, і інспектори повідомляють про докази того, що деякі райони станції заміновані, хоча неясно, наскільки сильно.

Спираючись на супутникові знімки, аналітики заявили, окупанти побудували вогневі точки на даху чотирьох реакторних залів.

Знімки також демонструють, що Росія регулярно обстрілює українські цілі з реактивних систем залпового вогню «Град» або «Смерч» з різних місць від 1 до 18 км від заводу.

Російські військові також, ймовірно, «використовуватимуть близькість атомної електростанції як щит» для стримування контрбатарейного вогню, що є порушенням п’яти принципів безпеки МАГАТЕ.

Читайте також:

  • На ЗАЕС завершили буріння свердловин з водою для охолодження реакторів — МАГАТЕ

  • МАГАТЕ "зачаровані" росіянами на ЗАЕС. Як Москва шантажує світ ядерною катастрофою

  • Військові РФ мінують шлях представників МАГАТЕ на ЗАЕС

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?