МАГАТЕ не вважає атаки РФ на ядерні установки України можливим сценарієм
Категорія
Україна
Дата публікації

МАГАТЕ не вважає атаки РФ на ядерні установки України можливим сценарієм

МАГАТЕ не вважає атаки РФ на ядерні установки України можливим сценарієм
Джерело:  online.ua

З наступного тижня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) почне допомагати Україні у збереженні безпеки ядерних установок, у тому числі Чорнобиля, повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Джерело: CNN

МАГАТЕ допоможе Україні зберегти безпеку АЕС

Повертаючись із поїздки в Україну та Росію, де він відвідав найближчі до зони бойових дій ядерні реактори, Гроссі сказав, що операції продовжуються «задовільно».

Атака на ядерний реактор «не є ймовірним сценарієм», і «ядерні об'єкти не були цілями атаки», - сказав він.

Генеральний директор сказав, що біля ядерного реактора стався випадок, що викликає «занепокоєння», додавши, що це була перестрілка, ймовірно, обстріли, які були спрямовані на адміністративну будівлю.

Будь-який напад на ядерний об’єкт суперечить міжнародному праву. Я думаю, що всі, включно з Росією, дуже чітко про це говорять. І довіра чи відсутність довіри – це, звісно, об’єктивне. Ми будемо [робити] все можливе, щоб запобігти цьому, – додав він.

Щодо повідомлень про опромінення російських військових на Чорнобильській АЕС, Гроссі сказав, що агентство зв’язалося зі своїми російськими колегами для отримання додаткової інформації.

У загальних рисах я б сказав, що рівень радіації навколо Чорнобильської АЕС низький. На початку, коли російські війська зайняли це місце через рух важкої бронетехніки було невелике підвищення рівнів радіації. Мабуть, те саме сталося, коли ті самі транспортні засоби чи подібні виїжджали, що в повітрі був пил, який містив якусь радіацію, яка лежала на землі, – сказав він.

Нагадаємо, що у Генштабі повідомляли, що на території Республіки Білорусь у Гомельському республіканському науково-практичному центрі радіаційної медицини та екології людини розміщено нібито “поранених” військовослужбовців збройних сил Російської Федерації, які отримали значні дози опромінення під час перебування у Чорнобильській зоні відчуження.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?