МАГАТЕ пропонує Україні та РФ переговори стосовно безпеки ядерних об'єктів
Категорія
Україна
Дата публікації

МАГАТЕ пропонує Україні та РФ переговори стосовно безпеки ядерних об'єктів

МАГАТЕ пропонує Україні та РФ переговори стосовно безпеки ядерних об'єктів
Джерело:  online.ua

Директор Міжнародної агенції з ядерної безпеки (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Ґроссі запропонував Україні та РФ провести переговори стосовно підтримання безпеки ядерних об'єктів в умовах ведення бойових дій.

Джерело: "Радіо Свобода"

МАГАТЕ шоковане діями РФ на території Запорізької АЕС

Зокрема, керівник Агенції з ядерної безпеки запропонував Україні та РФ провести переговори на території зони відчуження біля Чорнобильської АЕС.

Ґроссі посилається на інформацію, надану представниками держпідприємства "Енергоатом", підкреслюючи, що ситуація біля ЗАЕС у місті Енергодар залишається надзвичайно напруженною.

Так, очільник МАГАТЕ підкреслив, що через обстріли російських окупантів була порушена фізична цілісність потужностей на ЗАЕС.

Нам пощастило, що не було витоку радіації та цілісність самих реакторів не було скомпрометовано, на відміну від станції в ширшому сенсі. Але очевидно, що, коли всі ми погоджуємося з цими принципами, слова повинні щось означати, і ми повинні діяти відповідно. Тримаючи на думці, що відбувається, і ризики, на які ми наражаємося, …я повідомив Росію та Україну про свою готовність поїхати до Чорнобиля якомога швидше, аби ці сім критично важливих стовпів ніколи більше не були під загрозою. Ідея за цією моєю ініціативою як голови МАГАТЕ полягає в тому, щоб досягнути рамкового рішення та компромісу, який дозволить не скомпрометувати ці принципи, на які ми всі підписали, - зазначив Ґроссі.

Він визнав, що запропоновані переговори будуть нелегкими, але є шанс їх провести і це може нейтралізувати цю небезпеку, яка є наразі в умовах війни РФ проти України.

Є кілька технічних характеристик, які роблять бажаним зробити це там, щоб мати кращі ідеї, і також аби бути більш ефективним з точки зору дипломатії. Звісно, зрештою може бути багато різних форматів. Ми хочемо показати тут готовність МАГАТЕ рухатися і робити щось, а не просто "твітити" і казати щось із Відня, - наголосив Ґроссі.

Фото - flickr.com

До того ж він підтвердив, що саме російський снаряд влучив у Запорізьку АЕС. Голова МАГАТЕ відзначив мужність персоналу, який продовжує працювати на ЧАЕС та ЗАЕС в умовах захоплення станцій російськими окупантами.

Я думаю, наш обов’язок як міжнародної організації з важливим мандатом забезпечувати безпеку, в тому числі коли ситуація загострюється, - підкреслив Ґроссі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?