МАГАТЕ залишиться на ЗАЕС і організує постійне спостереження
Категорія
Україна
Дата публікації

МАГАТЕ залишиться на ЗАЕС і організує постійне спостереження

МАГАТЕ залишиться на ЗАЕС і організує постійне спостереження
Джерело:  online.ua

Місія Міжнародної агенції ООН з атомної енергетики залишиться на ЗАЕС для постійного спостереження. Про це повідомив очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Джерело: голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі

МАГАТЕ збирається встановити на ЗАЕС постійне спостереження

Гроссі повідомив, що закінчив свій "перший візит" на українську Запорзьку АЕС, і що "МАГАТЕ тут, щоб залишитися та зберігати постійну присутність на ЗАЕС".

Завершуємо наш довгоочікуваний візит на Запорізьку АЕС. Я щойно завершив перший огляд ключових зон, які ми хотіли побачити в цьому першому підході до всього об’єкта. Звичайно, тут ще багато чого потрібно зробити. Моя команда залишається. І найважливіше: ми встановлюємо тривалу присутність МАГАТЕ тут, - сказав він.

Метою місії було оцінити «ситуацію з безпекою» та встановити постійну присутність на заводі, що «на нашу думку, є необхідним для стабілізації ситуації та отримувати регулярні, надійні, неупереджені, нейтральні оновлення інформації про те, що відбувається».

Гроссі додав, що продовжуватиме хвилюватися, доки ситуація на заводі не стабілізується.

Я хвилююся, і я буду продовжувати хвилюватися за станцію, доки у нас не буде ситуація, яка буде більш стабільною, яка буде більш передбачуваною. Очевидно, що завод і фізична цілісність заводу порушувалися кілька разів, - сказав він.

На умовах анонімності співробітник ЗАЕС розповів Суспільному, що інспектори місії МАГАТЕ пересувались станцією та спілкувались зі співробітниками ЗАЕС у присутності російських військових та працівників "Росатому".

Вони водили Гроссі та інспекторів за своїм маршрутом, показували "мапи прильотів" та привели до них місцевих колаборантів із заявами від "небайдужих громадян" про необхідність припинення обстрілів. Це був цирк, - сказав він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?