Майбутній глава Міноборони Рустем Умєров: що відомо
Категорія
Україна
Дата публікації

Майбутній глава Міноборони Рустем Умєров: що відомо

Майбутній глава Міноборони Рустем Умєров: що відомо
Джерело:  online.ua

Майбутній глава Міноборони Рустем Умєров: кримськотатарський та український політик, меценат і бізнесмен.

Джерело: Еспресо

Що відомо про майбутнього главу Міноборони

Ввечері 3 вересня Зеленський у традиційному вечірньому зверненні заявив наступне:

Цього тижня парламенту буде запропоновано ухвалити й кадрове рішення. Хочу окреслити це зараз. Я вирішив провести заміну міністра оборони України. Олексій Резніков пройшов ці понад 550 днів повномасштабної війни. Я вважаю, що Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством загалом. Зараз очолити Міністерство має Рустем Умєров. Верховна Рада України добре знає цю людину, і пан Умєров не потребує додаткових представлень. Очікую від парламенту підтримки цієї кандидатури, - сказав він і додав, що ця заміна має стати посиленням.

Рустем Умєров, чинний голова Фонду держмайна, до свого призначення на цю посаду, був обраний народним депутатом від 9-го скликання у 2019 році від партії "Голос". 7 вересня 2022 року його призначено на посаду голови Фонду державного майна України.

Умєров за походженням кримський татарин, радник лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Ще у 1944 році сім'я Умєрових була примусово депортована разом з усім кримськотатарським народом до Сибіру та Центральної Азії.

Народився в 1982 році у Самарканді Узбецької РСР, в сім'ї інженерів, вихідців з Алушти. Його родина повернулася до Криму наприкінці 80-х.

Рустем Умєров здобув ступінь бакалавра економіки та магістра фінансів у Національній академії управління. Був стипендіатом американської програми. Свою кар'єру розпочав в компанії lifecell. Одружений, має трьох дітей.

Працював над відновленням історичних та політичних прав кримських татар, а також активно лобіював ухвалення важливих для кримських татар законопроектів: про корінних народів і статус кримськотатарського народу.

У 2007 році був співзасновником міжнародної організації "Bizin Qirim" та ГО "Земляцтво кримських татар". Також з 2011 до 2013 року – співзасновник "Фонду Розвитку Криму". В ці ж роки обіймав посаду у компанії "iCapital", а через деякий час працював в компанії "ICG Investments". У 2013 році заснував інвестиційну компанію ASTEM і благодійний фонд ASTEM Foundation

У 2017 році сприяв звільненню двох політв'язнів Кремля – кримських татар Ахтема Чийгоза та Ільмі Умєрова.

Був співголовою депутатського об'єднання "Кримська платформа", учасник української переговорної групи з РФ.

Є одним із донорів програми Ukrainian Emerging Leaders у Стенфордському університеті, яка навчає українських політиків, юристів, соціальних підприємців, бізнесменів та громадських лідерів. Нагороджений Орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

Умєров подав заяву про звільнення з посади голови Фонду держмайна

Рустем Умєров, який має зайняти місце Олексія Резнікова на посаді міністра оборони, подав до Верховної Ради заяву про звільнення з посади голови Фонду держмайна (ФДМУ).

Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

За словами Стефанчука, заяву Умєрова розглянуть на найближчому пленарному засіданні Ради.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?