Медики розповіли про безкоштовні "ліки" проти раку
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Медики розповіли про безкоштовні "ліки" проти раку

Медики розповіли про безкоштовні "ліки" проти раку
Джерело:  online.ua

Вчені ще давно звернули увагу на те, що у тих онкохворих, які регулярно займаються спортом, прогнози зазвичай оптимістичніші. Окрім того, той факт, що спорт пригнічує пухлини – також ні для кого не новина. Однак дослідники з Каролінського інституту у Швеції нарешті змогли не тільки з'ясувати, але й пояснити, чому спорт необхідний онкохворим. Щоб нарешті зрозуміти, як фізичні навантаження допомагають онкохворим, вчені провели досліди на мишах. За словами науковців, гризунів з раком розділили на дві групи, одна з яких регулярно тренувалася, а інша – ні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на видання eLife.

Що важливо розуміти, коли миші тренувались, зростання пухлини сповільнювалось. За словами вчених, що це залежало від рівнів певного типу імунних клітин – CD8+ та Т-клітин, які циркулюють в крові. Т-лімфоцити відповідають за руйнування специфічних чужорідних клітин, які несуть загрозу імунній системі.

"Вправи мають широкий спектр ефектів. У тварин повторювані фізичні навантаження знижують прогресування злоякісної пухлини, а з клінічної точки зору вправи здатні поліпшити прогноз для онкологічних хворих… Одна з характерних ознак раку – здатність ракових клітин ухилятися від імунної системи, що в деяких випадках перешкоджає організму знищити такі клітини", – пояснюють медики.

Також вчені дійшли висновку, що CD8 + Т-клітини стають ефективнішими завдяки молекулам, які м'язи вивільняють в кров під час інтенсивних вправ. Окрім того, дослідники ввели тим гризунам, які не тренувалися, Т-лімфоцити "активних" мишей. Як зазначається, що це підвищило рівень виживання серед неактивних піддослідних та сповільнило у них прогресування пухлини.

Цю гіпотезу вчені частково перевірили й на людях.

"Фізичні вправи впливають на вироблення декількох молекул і метаболітів, які активують імунні клітини, що борються з раком, і тим самим пригнічують ріст пухлин", – наголосила наукова співробітниця відділу лабораторної медицини Каролінського інституту, провідна авторка дослідження Хелен Рундквіст.

Вчені плекають надію, що отримані результати сприятимуть глибшому розумінню того, як спосіб життя впливає на імунну систему людини.

Раніше ONLINE.UA розповідав, чому організм людини не пристосований до вуглеводів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?