Медицина в Україні - що насправді готує для людей глава МОЗ Степанов
Категорія
Україна
Дата публікації

Медицина в Україні - що насправді готує для людей глава МОЗ Степанов

Медицина в Україні - що насправді готує для людей глава МОЗ Степанов
Джерело:  online.ua

Директор Інституту соціально-політичного проєктування "Діалог" Андрій Миселюк вирішив зробити важливе попередженням усім українцям. Він звернув увагу на те, що під час засідання Комітету українського парламенту з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування від глави Міністерства охорони здоров'я Максима Степанова так і не почули обіцяної концепції продовження медичної реформи. За словами експерта, замість реальної стратегії з цифрами і розрахунками усі плани МОЗ зараз зводяться до збереження поточної ситуації (ми дамо вам стільки, скільки ви звикли отримувати) і доплат лікарям. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на допис Миселюка в соціальних мережах.

Експерт попереджає, що реформа від Степанова полягає в тому, щоб дофінансувати медичні установи до рівня бюджету 2019 року, розробити протоколи лікування і стандарти медичної допомоги, а також механізми фінансування для спеціалізованих лікарень. Ще Степанов пообіцяв лікарям підняти зарплату, а реформу фактично відклав до 1 січня 2021 року. З усього переліку найбільш конструктивною, за словами фахівця, виглядає заява про розробку національних протоколів, але і тут не все так добре.

"Тут у нас дійсно неоране поле з купою корупційних ризиків. За часів Богатирьової протоколи розробляли певні асоціації. За часів Супрун перейшли в інші крайнощі – за основу взяли протоколи 27 країн, національних не було. Інші міністри пропонували брати Clinical Guidelines (Клінічні настанови) європейських лікарень, переводити і адаптувати. Яку модель вибрав зараз МОЗ – залишається неясним, хоча це мільярдні кошти і, як наслідок, дуже серйозні корупційні ризики для держави", - наголосив Миселюк.

Що важливо розуміти, фінансові ініціативи Степанова фахівець вважає явним поверненням до колишньої системи функціонування медичної галузі.

"Давайте згадаємо, з чого почалася медична реформа? З розуміння, що які б кошти не виділяла держава – їх все одно не вистачає, більшість лікарень перебуває в поганому стані, лікарі незадоволені умовами праці та зарплатами, пацієнти – якістю послуг і необхідністю за них платити з власної кишені", - додав Миселюк.

На думку фахівця, Степанов, пропонуючи дофінансувати установи, які не подбали про поліпшення якості обслуговування, повністю нівелює саму ідею реформи. Також Миселюк звернув увагу на те, що пропонуючи підвищити зарплати медикам, міністр перевищує свої повноваження, оскільки встановлення тарифної сітки є зоною відповідальності місцевої влади.

Як повідомляв ONLINE.UA, в Офісі президента назвали показник захворюваності на COVID-19 станом на 1 липня - він сягнув 58 інфікованих на 100 тисяч населення. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?