«Мене обдурили Порошенко та Єпіфаній»: Філарет поскаржився російським пропагандистам
Категорія
Україна
Дата публікації

«Мене обдурили Порошенко та Єпіфаній»: Філарет поскаржився російським пропагандистам

«Мене обдурили Порошенко та Єпіфаній»: Філарет поскаржився російським пропагандистам
Джерело:  online.ua

Почесний патріарх Філарет дав інтерв’ю російським пропагандистам з телеканалу «Россия-24», де розповів про свої претензії до ПЦУ. Як повідомляє ONLINE.UA, Філарет також поскаржився, що колишній президент Петро Порошенко та митрополит Єпіфаній обдурили його.

Головна претензія, яка пролунала від Філарета, полягає в тому, що він сподівався після формування ПЦУ стати її фактичним керівником, тоді як митрополиту Єпіфанію мала бути відведена формальна роль представника на міжнародній арені.

«Якби було поставлено питання про те, що я відстороняюся від управління церквою, я б на такі умови не пішов», – сказав Філарет.

На запитання російської журналістки: «Чи правильно я розумію, що вас фактично обдурили?". Патріарх Філарет відповів ствердно: «І президент обдурив, і митрополит Єпіфаній».

Інтерв’ю колишнього очільника УПЦ КП російському телеканалу викликало хвилю обурення з боку ієрархів українського православ’я. Зокрема, колишній прес-секретар Філарета – Євстратій Зоря, який довгий час вважався однією з найбільш наближених до нього людиною, зауважив, що раніше він не міг навіть уявити, що патріарх міг дати інтерв’ю кремлівським пропагандистам.

«Хвороба змінила його невпізнанно. Ззовні нібито все залишилося звичним. Але я не можу собі навіть уявити, щоби НАШ Патріарх давав інтерв‘ю кремлівським пропагандистам, знаючи, для чого воно їм потрібне - щоби далі руйнувати Україну.

Хвороба зробила його фактичним союзником Москви у боротьбі проти Томосу. «Коли я вийду з ПЦУ, то у Епіфанія відберуть Томос, він буде ніким, а я – буду Патріархом» – це могла сказати якась інша людина, але не НАШ Патріарх», – написав Зоря у Facebook.

Нагадаємо, що 20 червня в Києві Філарет провів власний «Помісний собор», який проігнорувала абсолютна більшість архієреїв ПЦУ. На ньому була «відновлена» УПЦ КП. Разом з Філаретом від ПЦУ відкололися два архієрея з Росії – архієпископ Білгородський і Обоянський Іоасаф (Шибаєв) і єпископ Валуйський Петро (Москальов).

24 червня Синод ПЦУ відсторонив Філарета від управління Київською єпархією, але в знак визнання минулих заслуг зберіг за ним місце в єпископаті. Філарет відмовився визнавати рішення «так званої ПЦУ».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?