Меркель озвучила Зеленському остаточне рішення щодо Північного потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Меркель озвучила Зеленському остаточне рішення щодо Північного потоку-2

Меркель озвучила Зеленському остаточне рішення щодо Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

Пізно ввечері 12 липня німецька лідерка Ангела Меркель заявила, що Україна повинна залишатись транзитером газу навіть після запуску скандального російського газогону "Північний потік-2", який відбудеться незабаром. Своє остаточне рішення з цього приводу канцлерка озвучила під час спільного брифінгу з українським президентом Володимиром Зеленським у Берліні.

Джерело: сайт Офісу президента

Меркель пояснила, які плани у Німеччини на Україну

"Ми хочемо досягти того, щоб залишився транзит газу через Україну. Для нас у майбутньому Україна залишається транзитером газу навіть якщо буде завершено будівництво "Північного потоку-2", - заявила лідерка Німеччини.

Вона також звернула увагу на те, що з боку офіційного Києва є серйозні побоювання щодо газопроводу, і її команда ставиться до них справді серйозно.

Політикиня публічно пообіцяла, що цю проблему будуть детально обговорювати під час зустрічі з Володимиро Зеленським, а також в контексті її майбутнього візиту до США та запланованих переговорів з очільником Білого дому Джо Байденом.

Президент України вкотре нагадав Ангелі Меркель, що з точки зору офіційного Києва "Північний потік-2" є великою загрозою безпеці в регіоні. На його переконання, проблему скандального газогону потрібно розглядати у "нормандському форматі", проте, як стверджує сам Володимир Зеленський, він поки що не отримав відповіді від канцлерки щодо такої ініціативи.

"Меркель зі свого боку відзначила, що формально енергетична безпека не належить до рамок "нормандського формату" і мінських домовленостей, але, за її словами, енергетичні питання можуть обговорюватись на нормандській зустрічі", - йдеться в повідомленні.

Коротко про будівництво "Північного потоку-2"

  • Будівницто скандального російського газогону "Північний потік-2" перебуває на фінальному етапі, одна потужні санкції США блокують продовження процесу та змушують компанії масово покидати цей проєкт.

  • Після цього команда лідерки ФРН Ангели Меркель запропонувала новій адміністрації США Джо Байдена посилити свою підтримку України, щоб РФ змогла завершити проєкт "Північний потік-2" без нових санкцій офіційного Вашингтону.

  • А Європа офіційно вирішила відмовитися від російського газопроводу "Північний потік-2", по якому Москва планує постачати газ до країн ЄС в обхід України. Однак Брюссель стверджує, що буде змушений змиритися з існуванням цього об’єкта.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?