Меркель провела термінові переговори з Путіним через ситуацію на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Меркель провела термінові переговори з Путіним через ситуацію на Донбасі

Меркель провела термінові переговори з Путіним через ситуацію на Донбасі
Джерело:  online.ua

Переговори з врегулювання конфлікту на Донбасі фактично зайшли в глухий кут через те, що президент Росії Володимир Путін відмовляється проводити нормандський саміт на найвищому рівні поки українська влада не виконає його ультиматум і не закріпить в Конституції України особливий статус Донбасу. Тим часом бойовики і збройні російські формування в зоні ООС зривають оголошене перемир'я, здійснюючи щодня провокаційні обстріли по позиціях українських захисників. З цього приводу Путіну 7 грудня зателефонувала канцлерка Німеччини Ангела Меркель, яка висловила стурбованість через відсутність прогресу в реалізації Мінських домовленостей, підтверджених на саміті в Парижі лідерами нормандської четвірки в минулому році. Про що Меркель домовилася з Путіним повідомила пресслужба Кремля, передає ONLINE.UА.

"Висловлена стурбованість у зв'язку з відсутністю прогресу в реалізації політичних аспектів Мінських домовленостей 2015 року, а також рішень «нормандської четвірки», прийнятих рік тому на саміті в Парижі. Знову вказано на безальтернативність Мінських угод як основи врегулювання і важливість виконання Києвом узятих зобов'язань. Підтверджено намір продовжити спільну роботу в «нормандському форматі», в тому числі по лінії політрадників лідерів Росії, ФРН, Франції та України ", - підвели підсумки переговорів Путіна і Меркель з українського питання в Кремлі.

Відзначається, що лідери Німеччини і Росії констатували дотримання перемир'я, яке було введено влітку за підсумками домовленостей на рівні ТКГ. В офіційному Берліні поки не було заяв про підсумки переговорів Путіна і Меркель.

Крім України і Донбасу, Путін і Меркель обговорили двосторонні відносини, зокрема, співпрацю в боротьбі з пандемією коронавіруса. Домовилися про подальші контакти між міністерствами охорони здоров'я Росії і ФРН, зокрема, з питань вакцин.

Нагадаємо, кілька днів тому команда російського президента Володимира Путіна ініціювала засідання Ради безпеки ООН за участю представників так званих "ЛНР" і "ДНР" для обговорення Мінських домовленостей, в зриві яких Кремль звинувачує офіційний Київ. Німеччина і Франція, які є учасниками нормандського формату і посередниками в переговорах між командами українського глави Володимира Зеленського і президента Росії Володимира Путіна, відмовилися брати участь в зухвалій провокації Москви проти Києва. Вони домоглися того, щоб всі європейські місії відмовилися від трансляції та архівування чергового кремлівського фарсу на сайті ООН. У Кремлі істерично відреагували на рішення офіційних Парижа і Берліна. Перший заступник постпреда Росії при ООН Дмитро Полянський публічно звинуватив Німеччину і Францію в "неспроможності як парламентерів з врегулювання в Україні". Він пригрозив тим, що нормандський формат може "не пережити" такого удару, натякнувши на те, що у відповідь командам канцлера Німеччини Ангели Меркель і французького лідера Еммануеля Макрона переговорники Путіна можуть відмовитися від переговорного процесу щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що у Путіна розлютилися через нового рішення влади України, яке готують у Зеленського, якщо не буде прогресу в переговорах по Донбасу до кінця року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?