Мертві на вулицях, крихти з колгоспу й голодні сусіди. Як селянка пережила Голодомор
Категорія
Україна
Дата публікації

Мертві на вулицях, крихти з колгоспу й голодні сусіди. Як селянка пережила Голодомор

Мертві на вулицях, крихти з колгоспу й голодні сусіди. Як селянка пережила Голодомор
Джерело:  online.ua

Жертвами сталінського терору 1932-33 років стали тисячі й мільйони невинних людей. Масштаби геноциду українського народу стали відомі лише після розвалу СРСР та відтворення незалежної України.

Після згортання так званої "нової економічної політики" наприкінці 1920-х років радянський Кремль розпочав колективізацію сільського господарства, селян змушували об'єднуватися у колгоспи й працювати на державу. Їхню землю партія привласнювала на користь "суспільства".

Утім, українці опиралися новому державному устрою, його репресивній політиці. Для підкорення людей сталінський апарат став силоміць зганяти їх у колгоспи, відбирати разом із землею запаси їжі, прирікаючи непокірних на голод.

Геноцид, вчинений для приборкання вільного селянства в Україні, набув офіційного статусу лише у 2000-х роках. У відповідь сучасний російський Кремль почав виступати із закликами про невизнання Голодомору геноцидом українського народу. Його представники навіть намагалися блокувати відповідні резолюції на міжнародному рівні, наприклад в ООН.

Публікацією цього матеріалу редакція ONLINE.UA долучилася до поширення циклу історій "Свідки Голодомору", записаних в експедиції команди Ukraїner та Національного музею Голодомору-геноциду в рамках реалізації проєкту "Голодомор: мозаїка історії" за підтримки Українського культурного фонду.

Марія Гурбіч пережила Голодомор ще дитиною. Дівчинка 12 років, тоді ще за прізвищем Шовкун, жила на хуторі Вила Лосинівського району Сіверщини (сучасна Чернігівщина).

Вона усе пам'ятає: як радянська влада залишила людей без паспортів, без їжі, навіть жорна у селах знищували, аби не дати їм можливості самостійно робити муку. Без документів неможливо було виїхати з села, а безпосередньо у селі було мало змоги знайти споживу. Окремі люди ризикували життям, аби виїхати, знайти роботу чи бодай хоч якусь їжу.

Хто мав коштовності чи прикраси, зверталися у "Торгзіни" — магазини, які торгували за дорогоцінні метали чи закордонну валюту.

За словами Марії, у Вилах мертвих по вулицях збирала спеціальна підвода — настільки багато людей не пережили голод. У центрі села організували братську могилу. Водночас у довідках про смерть не вказували голод як на головну причину.

Жінка згадала, як одного разу несла з колгоспу відерце з вареним горохом — усе, що вдалося здобути на родину.

"Несу, а за мною женеться парєнь. Може йому тоді років сімнадцять було. Гукає мене й каже (і ложка така велика): "Дай мені набрать гороху в тебе". Я так якось, значить, злякалася, на "ви" його називаю. Кажу: "Беріть! Беріть, скільки хочете". Він набрав повну ложку, швиденько проковтнув, набрав другу і каже: "Іди, не нада вже, неси вже додому", — розповіла вона.

Її батько тоді поскаржився, що саму воду дали дитині, однак Марія нічого одразу не сказала. Лише пізніше зізналася у всьому наодинці матері.

"Нічого, дочечко, хай. У нас корова є, дак ми вже виживемо", — відповіла тоді матір.

Згаданий хлопець пережив Голодомор з усією родиною, хоча й це було вкрай важко — їх було четверо дітей і сама вдова-мати. Марія та Микола зустрілися після тих жахливих подій на сільській вулиці, упізнали один одного та довго плакали.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?