Ми хочемо: Україна озвучила невідкладну вимогу НАТО
Категорія
Україна
Дата публікації

Ми хочемо: Україна озвучила невідкладну вимогу НАТО

Ми хочемо: Україна озвучила невідкладну вимогу НАТО

Віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина виступила з гучною заявою — вона звернула увагу на те, що Україна хоче, щоб стратегічна концепція НАТО-2030, яка визначатиме майбутнє блоку на наступні 10 років, включала питання членства нашої країни. Політикиня наголосила, що цьогоріч стартував процес формування нової стратегії Альянсу НАТО-2030, до якого офіційний Київ залучили як партнера з розширеними можливостями. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "Європейську правду".

"На початку вересня Україну і Грузію офіційно долучили до цих консультацій на рівні урядів", — підкреслила українська дипломатка.

За словами Стефанішиної, під час цих консультацій наша країна буде прагнути включення в концепцію питання її членства в блоці.

"Конституція визначає, що метою євроатлантичної інтеграції України є набуття повноправного членства в НАТО. Є декларація бухарестського саміту, яка передбачає, що Україна стане країною Альянсу. Є Стратегія національної безпеки… Тож очевидно, що у рамках reflection process ми хочемо, щоб питання членства України в НАТО певним чином було відображено", — зауважила предствниця МЗС України.

Окрім того, Ольга Стефанішина звернула увагу на те, що наразі мінімальна амбіція — отримати підтвердження через зазначення "політики відкритих дверей", хоча, безперечно, ідеальним варіантом було б "конкретне розуміння отримання нашою країною Плану дій щодо членства".

Також українська дипломатка наголосила, що офіційний Київ прагне відображення у стратегії питання досягнення високого рівня взаємосумісності його сил із силами НАТО та визнання його ключової ролі у забезпеченні безпеки в Чорному морі.

Не можна не згадати про те, що 21 жовтня очільник НАТО Єнс Столтеберг офіційно повідомив, що в його доповіді про майбутнє Альянсу до 2030 року обов’язково відобразять інтереси країн-партнерів, зокрема України та Грузії.

"Грузія та Україна — партнери, яких ми високо цінуємо. Вони важливі для НАТО з багатьох причин: вони беруть участь у місіях та операціях НАТО, а також мають стратегічну важливість у регіоні Чорного моря, яка зросла", — зауважив генсек Альянсу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак поділився з українцями невідкладною новиною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?