Ми маємо відновити Каховську дамбу — Зеленський
Категорія
Україна
Дата публікації

Ми маємо відновити Каховську дамбу — Зеленський

Ми маємо відновити Каховську дамбу — Зеленський
Джерело:  online.ua

Зеленський заявив, що Україна відновить Каховську дамбу. Також він зазначив, що готуються тимчасові альтернативні варіанти вирішення проблеми з водою.

Джерело: Офіс Президента України

Ми маємо відновити Каховську дамбу — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що наша держава планує в майбутньому відновлювати Каховську дамбу, яка була підірвана окупаційними військами Росії 6 червня. Вартість цього буде великою, але це необхідно, щоб забезпечити водою регіон.

Про це Зеленський сказав в інтерв'ю журналістці Наталії Мосейчук 27 серпня.

Відновити ми маємо Каховську дамбу. Якщо не буде подарунків – нам треба буде з вами знайти мільярд-півтора, я не знаю суму точну. Але ми маємо це зробити, бо потрібна вода для людей, бо не буде там життя без цієї води, – наголосив президент.

Також він зазначив, що готуються тимчасові альтернативні варіанти вирішення проблеми з водою у Дніпропетровській та Херсонській областях.

Так, ми готуємо альтернативні речі, але Кривий Ріг, Дніпровський регіон, Марганець… Ми знаходимо сьогоднішні рішення, але ж це не рішення глобально на все життя, – додав Зеленський.

Каховська ГЕС не підлягає відновленню

Раніше міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко сказав, що Каховська ГЕС не підлягає відновленню. Внаслідок теракту у верхній частині греблі зруйновано 11 прольотів із 28.

З машинної зали ГЕС стався витік 150 тонн мастила. Каховська ГЕС більше не підлягає відновленню, – наголосив Клименко.

Проте Кабінет Міністрів погодив експериментальний проєкт відновлення Каховської ГЕС. Проєкт включатиме будівництво Каховського гідровузла, відновлення Каховської ГЕС та забезпечення стійкої роботи Дніпровської ГЕС у період відновлення.

За словами голови компанії "Укргідроенерго" Ігоря Сироти, побудова нової ГЕС триватиме шість років. Ще два роки піде на розробку експериментального проєкту. Тож разом знадобиться 8 років.

За два місяці після теракту на Каховській ГЕС водосховище обміліло. Величезні території зараз просто спустошені та висохли.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?