Ми ніколи з таким не стикалися — Рада Європи дорікнула Україні через ситуацію у в’язницях
Категорія
Україна
Дата публікації

Ми ніколи з таким не стикалися — Рада Європи дорікнула Україні через ситуацію у в’язницях

Ми ніколи з таким не стикалися — Рада Європи дорікнула Україні через ситуацію у в’язницях
Джерело:  online.ua

Комітет із запобігання тортурам Ради Європи у своїй новій доповіді розкритикував ситуацію, що склалася в Україні. Особливу увагу представники Європейського Союзу звернули на проблеми з дотриманням прав людини у в’язницях. Вони також розповіли про те, що необхідно змінити у першу чергу. Варто зазначити, що останній взіит спостерігачів до України відбувся декілька місяців тому. Під час нього фахівці дізналися становище в’язнів, у тому числі засуджених до довічного ув’язнення, а також про те, як реагують на скарги ув’язнених про неналежне поводження з ними персоналу пенітенціарних закладів, передає ONLINE.UA.

За словами представників ЄС, є величезна кількість людей, які ще не були засуджені, але фактично позбавлені волі і знаходяться у СІЗО — це понад 37%. Якстверджують доповідачі, це може вказувати на зловживання процедурою досудового тримання під вартою. Вони рекомендують обмежити застосування такого заходу на користь інших, що не передбачають перебування в СІЗО.

У Раді Європи звертають увагу на те, що у 100-й колонії на Харківщині та 77-й у Бердянську люди скаржилися, що бояться репресій з боку співробітників колонії або лояльних до них в’язнів після того, як делегація поїде, якщо скажуть щось зайве.

"За всі свої поїздки до 47 країн-членів Ради Європи за останні 30 років, делегація ще ніколи не тикалася з таким рівнем відмов в’язнів спілкуватися", — йдеться у звіті РЄ.

Влада ЄС радить офіційному Києву вжити заходів для того, щоб в’язнів у відвіданих колоніях не почали "карати" співробітники чи співкамерники за те, що вони вирішили розповісти делегації правду.

"Комітет вкотре висловлює серйозні зауваження з приводу практики залучати окремих в’язнів як "чергових". Комітет наголошує, що будь-яке часткове перекладання відповідальності за порядок і безпеку в’язниці, чим має займатися персонал, є неприпустимим і закликає українську владу вжити усіх необхідних заходів, у тому числі законодавчого характеру, щоб покласти край цій практиці", — сказано в документі.

 Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в уряді розповіли,  про що ще вдалося домовитися з Євросоюзом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?