Мін’юст несподівано запропонував альтернативу в'язницям
Категорія
Україна
Дата публікації

Мін’юст несподівано запропонував альтернативу в'язницям

Мін’юст несподівано запропонував альтернативу в'язницям
Джерело:  online.ua

24 листопада офіційно стало відомо, що Міністерство юстиції України у співпраці з партнерами із Європейського Союзу розробили певні проєкти законів, які направлені на індивідуалізацію системи покарань та розширення переліку їхніх видів. За словами представників уряду, це сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи, забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт українського відомства.

Що важливо розуміти, законопроєктом пропонують ухвалити новий вид покарання – пробаційний нагляд. Він застосовуватиметься:

  • і як основне;

  • і як додаткове покарання.

Варто звернути увагу на те, що Служба пробації в Україні діє вже 5 років. З початку 2020 року через неї пройшло 105 тисяч правопорушників, 58 тисяч наразі перебуває на обліку органів пробації.

Такий нагляд розрахований на ті випадки, коли суд призначає покарання: обмеження волі або арешт. Ця категорія – нетяжкі злочини.

"Наразі система виконання покарань в Україні сфокусована на ізоляції людини, на фізичному унеможливленні вчинення нею повторного злочину упродовж певного періоду", – заявив очільник укранського відомства Дмитро Малюська.

За його словами, пробацією не замінюватимуть позбавлення волі: її можуть застосовувати як додаткове покарання, якщо суд призначив людині інший вид покарання (виправні роботи або штраф). Основне – це корегувати поведінку злочинця у суспільстві.

Міністр також наголосив, що незбалансованість системи та внутрішня нелогічність призводить до того, що в нашій країні кількість рецидивів і рівень злочинності загалом залишаються високими.

"Наше завдання – змістити фокус системи виконання кримінальних покарань і забезпечити безпеку суспільства", – наголосив Дмитро Малюська.

Він також звернув увагу на те, що відсоток рецидиву серед людей, які перебувають під наглядом пробації, наразі становить 1,3%. Приблизно 3% осіб – ухиляються від відбування покарання або порушують умови покарання, не пов'язаного з позбавленням волі.

"Один в'язень у тюрмі коштує державі понад 10 тисяч гривень на місяць. Якщо ж говорити про пробацію, то це в 10 разів менші витрати – усього 900 гривень на місяць за одного пробаціонера", — йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ONLINE.UA, у російській тюрмі "Володимирський централ" близько 20 засуджених порізали собі вени.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?