Мізерні зарплати, фальшиві ліки та жовто-блакитний Донецьк: як насправді живуть українці у "ДНР"
Категорія
Україна
Дата публікації

Мізерні зарплати, фальшиві ліки та жовто-блакитний Донецьк: як насправді живуть українці у "ДНР"

Мізерні зарплати, фальшиві ліки та жовто-блакитний Донецьк: як насправді живуть українці у "ДНР"
Джерело:  online.ua

Журналісти опозиціного російського видання "Новая газета" вирішили дізнатися, як насправді живеться українцям в "ДНР" після 8 років окупації території військами РФ. Вони поспілкувалися з мешканкою Донецька, яку в матеріалі назвали іменем "Анна" (справжнє ім'я не згадується у цілях безпеки - ред.). Остання відверто розповіла правду про життя у так заваній "Донецькій народній республіці" — про знущання російських найманців над українцми, мізерні зарплати та українські ліки в аптеках.

Джерело: "Новая газета"

Мешканка Донецька розповіла, як насправді живуть українці у "ДНР"

За словами "Анни", життя мешканців "ДНР" справді змінилося після початку пандемії коронавірусу - обстрілів стало менше, однак ризик потрапити "на підвал" зберігається досі. Приводів, щоб познущатися над україцями, у бойовиків вдосталь - зокрема, їм можуть не сподобатися окремі файли у телефоні людини або ж "український прапор".

Кожен власник та орендар будівлі має вивішувати прапор "ДНР". Але в нас тут завжди сонце. Прапор "ДНР" – чорно-синьо-червоний. Чорна смуга зливається з будинком, а червоний колір, вицвітаючи на сонці, стає жовтим. Усі повивішували багато прапорів "ДНР", а одного разу ми виходимо – весь Донецьк став жовто-блакитним. Тепер треба ще стежити, щоб смуга не вицвітала, вчасно міняти прапор, - розповідає "Анна".

Мешканка Донецьку також не приховує, що в аптеках стоять українські ліки - винятково їх жителі "ДНР" й намагають купувати. Раніше були переважно російські, однак вони себе погано показали на предмет підробок.

Українських (ліків - ред) зараз стало дуже багато, ніби їх мало не офіційно завозять. І головне, дати найсвіжіші. Вголос про це ніхто не говорить, вдають, що цього не існує. Проблема є з якимись специфічними ліками, їх люди якось знаходять самі, - зізнається "Анна" журналістам.

За її словами, окремою жахливою проблемою для мешканців "ДНР" залишається пошук нормальних продуктів, оскільки з Росії не завозять якісні харчі.

Я взагалі лише в 2015 році дізналася, що бувають такі "продукти": сирний продукт, сирний продукт. До цього ми мали сир, шоколад, молоко. Це все з'явилося, але доводиться переплачувати, щоби придбати нормальний сир або шоколадку, - додає "Анна", зазначаючи, що купити просте філе в Донецьку може не кожен бажаючий, адже це вкрай дорого.

Як стверджує жінка, середня зарплата у "ДНР" сягає 20 тисяч рублів - це дуже мало, враховуючи те, що родині, яка складається з трьох осіб, щомісячно потрібно витрачати на своє скормне існування мінімум 50 тисяч рублів. Саме тому молоде покоління робить все можливе, щоб втекти з окупованої території, а ось літні люди бояться щось змінювати - переважно живуть на українську пенсію.

"Анна" також зізналася журналістам, що більшість мешканців "ДНР" давно усвідомили, де вони опинилися, однак визнати це досі бояться.

Тут ніхто ніколи не скаже, що він думає насправді. Ніхто не скаже: та ну, насправді ми в дупі, облажалися по повній програмі. Цього й своїм не кажуть, а тим більше стороннім. Це вже якась вивчена безпорадність. А я тобі так скажу: нехай станеться хоч щось, тільки б не так, як зараз. Нехай хоч щось зміниться, - зазначає "Анна".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?