Між Польщею та Росією спалахнув новий резонансний конфлікт
Категорія
Політика
Дата публікації

Між Польщею та Росією спалахнув новий резонансний конфлікт

Між Польщею та Росією спалахнув новий резонансний конфлікт
Джерело:  online.ua

Польська влада офіційно поскаржилася на спроби команди очільника Кремля Володимира Путіна переглянути позицію щодо розстрілу польських офіцерів у Катині, а також переінакшити її на користь сталінської версії тих подій. Про це мовиться в заяві посольства Польщі в Москві, повідомляє ONLINE.UA.

"Посольство Республіки Польща в Москві з подивом відзначило, що під час конференції, присвяченій польсько-російським відносинам, яка пройшла у Тверській області в листопаді 2020 року, прозвучали висловлювання, спрямовані на спотворення фактів, що стосуються Катинського злочину в Твері і Мідному", — наголошують польські дипломати.

Окрім того, влада Польщі помітила, що поширена на конференції версія історії була спрямована на те, щоб не визнавати відповідальності НКВС за Катинський злочин в Мідному і підтвердити сталінську версію вбивства, що покладає відповідальність за злочин на нацистську Німеччину.

"Дивує також те, що цей захід було схвалено офіційними представниками російської Думи, які брали участь в конференції. Виходячи із заяв представників влади Російської Федерації ми згодні з тим, що потрібно зосередитися на захисті історичної правди про Другу світову війну, а також нагадувати про відповідальність НКВС за Катинський злочин", — заявили представники офіційної Варшави.

Не можна також не згадати про те, що раніше польська влада скаржилася, що офіційна Москва лише частково відкрила архівні матеріали щодо Катинської трагедії.

Як відомо, Катинська трагедія — масові розстріли польських громадян, здійснені НКВС СРСР навесні 1940 року. Загалом до розстрілів були засуджені понад 21,8 тисяч поляків. Розстріли відбувалися одночасно у декількох місцях: переважно у Катинському лісі (поблизу села Катинь Смоленської області), в тюрмі міста Калінін (нині Твер) та в Харкові навесні 1940 року.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно  Чорногорія, Албанія, Ліхтенштейн та Норвегія приєдналися до рішення влади Євросоюзу  щодо продовження персональних санкцій проти РФ та команди президента країна Володимира Путіна за дії, які підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України або загрожують їм.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?