Між Росією і Туреччиною спалахнула потужна суперечка через Карабах
Категорія
Світ
Дата публікації

Між Росією і Туреччиною спалахнула потужна суперечка через Карабах

Між Росією і Туреччиною спалахнула потужна суперечка через Карабах
Джерело:  online.ua

Турецький уряд виступив із заявою про свою участь у врегулюванні війни за Нагірний Карабах, яка буде не меншою, аніж участь Росії. Міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу оголосив про домовленість щодо створення спільного моніторингового центру. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Anadolu та Кремль.

За словами дипломата, разом з турецько-російським центром працюватимуть окремі "відділення зі спостерігання" на місцях. Розташування центру вирішать спільно з Азербайджаном.

Вже у п'ятницю, 13 листопада, Туреччина очікує прибуття російської делегації для узгодження деталей щодо спільного центру зі спостерігання за ситуацією в Нагірному Карабасі. Моніторинг буде повітряним та наземним.

Чавушоглу зауважив, тільки після обговорення питань з Анкарою пропозицію для остаточного вирішення передадуть Баку. Турецька сторона наразі навіть готова на рівні парламенту вирішити питання посилання військовослужбовців за кордон.

Водночас російське МЗС чітко оголосило, що турецькі підрозділи не будуть патрулювати Нагірний Карабах. Вони матимуть виключно центр в Азербайджані.

"Межі мобільності турецьких спостерігачів обмежуються тими географічними координатами, які будуть визначені для розміщення створюваного російсько-турецького моніторингового центру на території Азербайджану, на тій частині території, що не наближена до Карабаху", - стверджує міністр Сергій Лавров.

Як повідомляв ONLINE.UA, турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган виступив з несподіваною заявою: він офіційно повідомив про підписання з очільником Кремля Володимиром Путіним меморандуму про розуміння, який передбачає створення спільного російсько-турецького центру для контролю за дотриманням режиму тиші у Нагірному Карабаху.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?