Міжнародні резерви України зросли до рекордних 35,9 млрд доларів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Міжнародні резерви України зросли до рекордних 35,9 млрд доларів

Міжнародні резерви України зросли до рекордних 35,9 млрд доларів
Джерело:  online.ua

Міжнародні резерви України зросли до 35,9 млрд доларів. Такий обсяг є рекордним за останні 11 років.

Джерело: НБУ

Резерви України зросли до рекордного показника

У Нацбанку повідомили, що у квітні резерви України зросли на 13% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі зниження продажу валюти Національним банком та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті.

У НБУ розповіли, що протягом квітня на динаміку міжнародних резервів впливали надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу.

У квітні на валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 5,9 млрд дол, з них майже 3 млрд у межах програми МВФ, більше 1,6 млрд склала макрофінансова допомога від ЄС.

Також 1,3 млрд надійшло від США через трастовий фонд Світового банку, решта надійшли від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики.

У НБУ розповіли, що український уряд виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 446,0 млн дол. Також Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 107,4 млн дол.

Окрім цього, вже четвертий місяць поспіль знижуються обсяги валюти, які НБУ продає на валютному ринку. Це відбувається зокрема через зменшення імпорту енергоресурсів, збільшення продажу валюти для проведення посівної й певна активізація роботи гірничо-металургійних підприємств.

Нацбанк підкреслив, що наразі обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,7 місяця майбутнього імпорту.

НБУ прогнозує зростання економіки України

У Нацбанку повідомляли, що через війну у 2022 році реальний ВВП скоротився на 29,1%. У I кварталі 2022 року падіння економіки сягнуло 14,9%.

У ІІ кварталі 2022 року реальний ВВП скоротився на 36,9% у річному вимірі. Навесні та до осені минулого року з’явилися перші ознаки відновлення економічної активності, в результаті чого падіння реального ВВП сповільнилося до 30,6% у річному вимірі у ІІІ кварталі.

Восени відновлення припинилося через атаки на енергострутуру України.

Проте вже на початку 2023 року економіка повернулася до відновлення. У НБУ очікують, що в 2023 році вдасться уникнути падіння реального ВВП.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?