Міжнародний кримінальний суд в Гаазі погодився розслідувати військові злочини на Донбасі і в Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі погодився розслідувати військові злочини на Донбасі і в Криму

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі погодився розслідувати військові злочини на Донбасі і в Криму
Джерело:  online.ua

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі повідомив довгоочікувану новину українцям - там визнали, що в Криму і на Донбасі відбувалися військові злочини, тому погодилися почати повноцінне розслідування справ, пов'язаних з міжнародним збройним конфліктом в Україні. Інструменти Міжнародного кримінального суду дозволять залучити до відповідальності осіб, які вчинили військові злочини і злочини проти людяності на окупованих територіях Криму і Донбасу, незалежно від їх політичних посад. Йдеться про вбивства, викрадення, тортури, переслідування українців за політичними та релігійними переконаннями, примусову депортацію населення на материкову частину України і колонізації Криму. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МКС, МЗС України та ОГП.

"Попереднє розслідування у справі "Ситуація в Україні" було відкрито 24 квітня 2014 року на підставі заяви Уряду України про визнання юрисдикції МКС, до якого згодом було додано другу заяву України, подану в 2015 році. Зокрема, і без шкоди будь-яким іншим злочинам, які можуть бути встановлені протягом розслідування, Канцелярія прийшла до висновку, що в даний час є підстави вважати, що широкий діапазон діянь, скоєних в контексті ситуації в Україні, складають військові злочини і злочини проти людяності в межах юрисдикції Міжнародного кримінального суду. Крім того, Канцелярія прийшла до висновку, що ці злочини також були досить серйозними", - повідомила про початок повноцінного розслідування військових злочинів у відношенні України прокурорка Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда.

В Офісі генерального прокурора України уточнили, що тепер Судова палата Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду прийме рішення про відкриття повноцінного розслідування військових злочинів і злочинів проти людства в умовах збройного конфлікту. Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов підкреслив, що завершення попереднього вивчення ситуації в Гаазі є важливим кроком і гарантією правосуддя, в тому числі над вищим політичним і військовим керівництвом країни-окупанта.

"Приємно відзначити, що докази, зібрані національними правоохоронними органами та прокуратурою спільно з українськими та міжнародними неурядовими організаціями, стали достатньою підставою і переконливими аргументами для найвищої міжнародної інстанції в сфері кримінальної юстиції", - додав Мамедов.

Рішення Міжнародного кримінального суду у справі України в МЗС назвали історичним. У міністерстві вважають, що це чіткий сигнал підтримки світовою спільнотою невідворотності правосуддя за скоєні в Україні злочини.

"Міжнародне право залишається ефективною формою захисту прав і свобод людини, а всі, хто його зухвало порушує, будуть неодмінно покарані", - додали в МЗС.

Як відомо, Україна визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду двома заявами Міністерства закордонних справ відповідно до пункту 3 статті 12 Римського статуту, представленим 17 квітня 2014 з справах Майдану і 8 вересня 2015 щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних на території України після 20 лютого 2014 року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Офіс генерального прокурора України звернувся до Міжнародного кримінального суду з інформаційним повідомленням про порушення прав власності на українському півострові з боку окупантів. У повідомленні зазначено, що за шість років окупації тисячі кримчан позбулися земельних ділянок та житла, що є грубим порушенням Четвертої Женевської Конвенції 1949 року і може кваліфікуватися як військовий злочин.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?