МОЗ пояснило, коли людина з коронавірусом перестає бути заразною
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ пояснило, коли людина з коронавірусом перестає бути заразною

МОЗ пояснило, коли людина з коронавірусом перестає бути заразною
Джерело:  online.ua

На тлі того, що кількість нових хворих в Україні стрімко зростає, глава МОЗ Максим Степанов звернувся до громадян і нагадав, коли людина з коронавірусом перестає бути заразною. За його словами, на даний момент лікарі виписують пацієнтів з COVID-19 ще до повного одужання, і навіть при наявності позитивного ПЛР-тесту - підставами є зменшення клінічних ознак захворювання і поліпшення аналізів. Після госпіталізації українці проходять лікування абмулаторно, в домашніх умовах. Але люди перестають бути розповсюджувачами інфекції після 10 днів лікування, якщо ПЛР-тест не визначив фрагменти РНК. Також людина вважається незаразною, якщо немає клінічних проявів ГРВІ протягом трьох днів, після 10 днів захворювання. З такою заявою Степанов виступив під час щоденного брифінгу, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МОЗ.

"Пацієнти, у яких був підтверджений COVID-19, перестають бути розповсюджувачами інфекції після 10 днів лікування, якщо методом ПЛР у них не визначаються фрагменти РНК збудника або при відсутності клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів, рахуючи з 10 дня від дати появи симптомів (незалежно від результату ПЛР-тесту) ", - пояснив міністр охорони здоров'я.

Він також закликав українців чітко усвідомлювати те, що при лікуванні коронавіруса в лікарні є багато ризиків підхопити внутрішньолікарняну інфекцію. Тому, за словами Степанова, безпечніше лікуватися від COVID-19 абмулаторно, коли немає загрози життю.

"Рішення про виписку приймає лікуючий лікар на підставі відсутності або зменшення клінічних ознак захворювання, а також на підставі стійкої тенденції нормалізації лабораторних показників. Якщо немає необхідності знаходитися в лікарні, тобто немає ніякої загрози життю, то лікар приймає рішення і ви дійсно можете продовжити лікування в амбулаторних умовах. Якщо ПЛР-позитивний, але є всі підстави продовження лікування вдома, цю людину треба і можливо виписувати додому, не треба чекати негативного тесту ПЛР ", - уточнив міністр.

Степанов також закликав усіх українців готуватися до важкої другої хвилі пандемії. Він чесно зізнався, що епідемія в Україні вже набирає ураганні темпи і вже до 1 грудня в нашій країні можливе зростання нових хворих до 20 тисяч на добу. Якщо ці показники стануть реальними, то може статися стовідсоткова заповнюваність ліжок в лікарнях, в зв'язку з чим медики не зможуть надати належну допомогу всім захворілим.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 7 листопада в Україні зафіксували 10746 нових випадків зараження коронавірусом, це абсолютний антирекорд з початку пандемії. Загальна кількість хворих COVID-19 налічує вже 450 934 осіб, з них 8312 пацієнтів померли через ускладнення, спровокованих коронавірусною хворобою. За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстровано в Харківській, Житомирській, Хмельницькій та Львівській областях, а також в Києві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?