МОЗ пояснило збільшення інтервалу між щепленням дозами CoviShield
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ пояснило збільшення інтервалу між щепленням дозами CoviShield

МОЗ пояснило збільшення інтервалу між щепленням дозами CoviShield
Джерело:  online.ua

Українська влада вирішила напередодні збільшити інтервал між отриманням двох доз вакцини проти коронавірусу COVID-19. Обговорення такого кроку почалося у березні після публікації результатів дослідження з відповідної тематики. В Україні цей період збільшили одразу втричі — з 28 днів у минулому до трьох місяців. У Міністерстві охорони здоров’я вже виступили з офіційними поясненнями такого рішення. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “РБК-Україна”.

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, цьому передували консультації.

“За рекомендаціями Національної технічної групи експертів Міністерство охорони здоров'я збільшило інтервал між щепленнями імунобіологічним препаратом CoviShield з 28 днів до 90 днів”, - наголосив він.

Згідно зі згаданим дослідженням, введення ревакцинальної дози після 12 тижнів продемонструвало ефективність. Ефективність вакцини внаслідок введення першої дози з 22 до 90 днів трималася на рівні близько 76% майже незмінно.

Аналогічні рішення щодо збільшення інтервалів між вакцинами вже рекомендували ввести у Канаді, Німеччині, Франції.

“Враховуючи позицію НТГЕІ та результати міжнародних досліджень оперативним штабом МОЗ було прийнято рішення, що для досягнення максимального рівня імунного захисту при вакцині від Oxford/AstraZeneca (ChAdOx1 nCov-19 Cоrona Virus (рекомбінована)), виробництва Serum Institute of India та SK Bioscience, доцільно збільшити початковий інтервал між дозами”, - зауважив Ляшко.

Він звернув увагу також на відсутність протипоказань в інструкції виробника — там прямо згадується інтервал між 4 та 12 тижнями.

Для введення подібної рекомендації, додав головний санлікар, необхідно буде незначним чином скорегувати підходи у проведенні кампанії з вакцинації на перших етапах. У середу, 17 березня, відбудеться селекторна нарада з регіонами з обговорення ініціативи.

Як повідомляв ONLINE.UA, серед європейських країн станом на середину березня шириться думка про ймовірну небезпеку від антикоронавірусної вакцини розробника AstraZeneca.З цього приводу окремі представники Євросоюзу вирішили поставити використання цього препарату для щеплення на паузу для додаткової перевірки. Утім, Міністерство охорони здоров’я запевнило, що не обмежуватиме використання ліцензійного аналога британо-шведської вакцини CoviShield в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?