МОЗ зірвало закупівлю американської вакцини від коронавірусу NVX-CoV2373
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ зірвало закупівлю американської вакцини від коронавірусу NVX-CoV2373

МОЗ зірвало закупівлю американської вакцини від коронавірусу NVX-CoV2373
Джерело:  online.ua

Керівництво Міністерства охорони здоров’я зірвало закупівлю вакцини NVX-CoV2373 американської розробки, яку виготовляє індійська компанія Serum. Згідно з останніми даними, вартує цей препарат 3 долари за дозу (≈ 84 гривні). Варто звернути увагу на те, що китайська вакцина Sinovac, яку має отримати незабаром офіційний Київ, коштуватиме приблизно 18 доларів (≈ 504) гривні за дозу. Про це нардепці від політичної сили "Голос" Олександрі Устіновій повідомило держідприємство "Медичні закупівлі" у відповідь на депутатський запит, передає ONLINE.UA.

"Держпідприємство було готове укласти угоду з найбільшим світовим виробником вакцин, індійським інститутом Serum, який забезпечив вакцинами понад 160 держав", — сказано в повідомленні народної обраниці.

Однак, за її словами, команда Максима Степанова зволікала з документами, хоча переговори між цим виробником та українською стороною уже вийшли на фінішну пряму.

"МОЗ отримало всі необхідні документи для погодження даної закупівлі. Відтоді жодного повідомлення чи зворотнього зв`язку від міністерства ані компанія-виробник, ані державна закупівельна агенція "Медзакупівлі України" не отримали", – прокоментував ситуацію керівник держпідприємства ДП "Медичні закупівлі" Арсен Жумаділов.

Окрім того, зазначається, що уже 4 січня компанія у письмовому вигляді завила, що може відмовитись від замовлення України в разі подальшого зволікання.

Нагадаємо, що вакцину NVX-CoV2373 розробила компанія Novavax з США, проте виробляє її компанія Serum Institute of India Private Limited (SIIPL). За словами експертів, це ацелюлярна (безклітинна) вакцина. Що важливо розуміти, подібні вакцини не містять живих компонентів вірусу, а зроблені з частин вірусу, які викликають імунну відповідь. Раніше дослідження підтверджували той факт, що завдяки вакцині вироблявся високий рівень антитіл проти COVID-19. 3 місяці тому, вакцина увійшла в третю фазу клінічних досліджень у Великій Британії, а в кінці грудня - в США. Однак наразі жодних результатів ефективності цієї вакцини на третьому етапі досліджень ще немає.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, ВООЗ спрогнозувала, яким буде другий рік пандемії коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?