МЗС розкрило домовленості України з Угорщиною після нових переговорів
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС розкрило домовленості України з Угорщиною після нових переговорів

МЗС розкрило домовленості України з Угорщиною після нових переговорів
Джерело:  online.ua

Міністри закордонних справ України та Угорщини провели нову невідкладну зустріч у середу, 27 січня. Дмитро Кулеба та Петер Сіярто на тлі довготривалої суперечки між державами узгодили переговори з приводу мови та освіти. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на брифінг дипломатів за першими підсумками зустрічі.

За словами Кулеби, йдеться також про організацію бізнес-форуму бізнесменів з обох сторін.

“Я хочу наголосити, що сьогодні ми говорили як партнери, які хочуть вирішувати проблеми, як друзі, які хочуть вирішувати проблеми, а не створювати нові проблеми. Тому ми домовилися, що найближчим часом відбудеться засідання українсько-угорської робочої групи з питань освіти, а також буде проведено онлайн бізнес-форум між підприємцями України та Угорщини”, - наголосив український міністр.

Своєю чергою Сіярто нагадав про візит до України заради спільної роботи щодо закону про освіту, який спровокував “певне напруження” між Києвом та Будапештом.

“І ми хочемо створити робочу групу, яка отримає повноваження у зв'язку з тим, яким чином потрібно втілювати закон про освіту. І якщо ці консультації будуть успішними, дуже багато чинників невпевненості ми зможемо виключити. Це, наприклад, питання тих 40 шкіл, які зараз працюють у поселеннях, де населення становить менше ніж 50 тис., і що буде з кількістю годин угорської мови”, - підкреслив іноземний дипломат.

Він додав, українська сторона надала обіцянки про конструктивне вирішення проблеми.

Також міністри під час спільного виступу підтвердили про присутність на порядку денному повноцінної зустрічі президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Віктора Орбана.

Як повідомляв ONLINE.UA, Київ і Будапешт знайшли спосіб врегулювати всі суперечки. Зараз вже ведеться робота над спільною угодою, яка буде сприяти врегулюванню спірних питань у двосторонніх відносинах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?