На Донбасі падає популярність російської мови: з'явилася важлива оцінка
Категорія
Події
Дата публікації

На Донбасі падає популярність російської мови: з'явилася важлива оцінка

На Донбасі падає популярність російської мови: з'явилася важлива оцінка
Джерело:  online.ua

Кандидат наук із соціальних комунікацій, голова Всеукраїнської громадської організації "Не будь байдужим!" Оксана Левкова заявила, що на Донбасі падає популярність російської мови і все більше школярів хочуть вчитися рідною, українською мовою.
Про це вона розповіла в інтерв'ю ONLINE.UA.
Левкова розповіла про стан освіти в школах Донбасу.
"Знаєте, років чотири тому соцмережі порвала інформація, що курс української літератури в одній зі шкіл Макіївки викладається за підручниками 70-х років минулого століття. Перебуваючи регулярно в донбаських школах вже в воєнний час, я це теж фіксую. Деякі книги туди з Міносвіти навіть не доїжджають. Коли краматорська вчителька поскаржилася мені, що посібників з етики її вихованці і не бачили, і я поставила це запитання одному з керівників Міносвіти, він мені відповів так: "Могло таке бути, що по дорозі з Києва ці книги перехопив Харків. І залишив собі", - говорить вона.
За її словами, в школах, які розташовані на лінії розмежування, залишилося дуже мало книг українською мовою.
"Ось ще приклад. У січні цього року я перебувала в школі села Новотошківське Попаснянського району Луганської області. Це місце - якраз на лінії розмежування. У кількох кілометрах - вже окупована територія, конкретно - місто Кіровськ. Вчителі Новотошківської школи скаржилися, що географічні карти і портрети видатних історичних особистостей залишилися в колишньому управлінні освіти. А воно - в Кіровську. Нового нічого ніхто не доставляє. Самі вчителі купити ці матеріали можуть навряд чи, тому що в радіусі сотні кілометрів - жодної книгарні. Книг діти потребують будь-яких, особливо україномовних. Адже абсолютно всі вони складатимуть ЗНО з української мови і вступатимуть до українських вишів...", - зазначає Левкова.
Незважаючи на це, популярність російської мови серед школярів регулярно знижується.
"Як нещодавно повідомив громадськості заступник міністра освіти Максим Стріха, в порівнянні з минулим навчальним роком, кількість школярів, які навчалися українською, зросла на 35 000 чоловік; регулярно скорочується кількість дітей, зацікавлених вчитися російською - ця тенденція зафіксована і на Донбасі і в Приазов'ї", - заявила Левкова.
Вона також розповіла про настрої на Донбасі і про найбільш ефективний шлях реінтеграції регіону.
"Я і мої колеги і партнери провели на Донбасі в останні роки десятки просвітницьких заходів: від демонстрацій кінофільмів для молоді до методичних нарад для вчителів історії. На цих всіх акціях були присутні сотні прогресивних україноорієнтованих людей. Я "вати" так і не бачила. Найбільш ефективний шлях реінтеграції - це коли інші регіони не вважатимуть Донбас чимось чужорідним", - вважає Левкова.
Більше читайте в інтерв'ю Оксани Левкової на ONLINE.UA: В ДНР-ЛНР активно вивчають українську мову: про сепаратизм в школах і повернення Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?