На кого розрахована російська ідеологія – відповідь академіка Української академії наук Віталія Луньова
Категорія
Україна
Дата публікації

На кого розрахована російська ідеологія – відповідь академіка Української академії наук Віталія Луньова

На кого розрахована російська ідеологія – відповідь академіка Української академії наук Віталія Луньова
Джерело:  online.ua

У новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua професор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач поговорили про російський містицизм та на кого він розрахований.

Джерело: ютуб-канал  online.ua

Василь Мосійчук зазначив, що стовпами містики в Росії є філософ Олександр Дугін та російська церква.

Вони говорили, що росіяни – особливі люди, особлива нація, що вони обрані. Чому ця містика завжди закінчиться тим, що вона розвалюється? Там містика не була для добра, для розвитку людей, а була для обману і витягування грошей. Але чому ці люди повірили? Чому ця містика так сильно на них діє? Їм повістки вручають, вони йдуть воювати. Чому така сила цієї містики, містицизму?

Віталій Луньов зазначає, що є ілюзії і є галюцинації, і між ними є суттєва різниця.

Тобто ілюзія – це коли притомна людина може щось побачити і перелякатися. Але ти одразу розумієш, що то кущ чи то кішка пробігла, чи ще щось. Галюцинація - це те, що взагалі повністю з нереального.

Що є містицизмом в Росії

За словами академіка, містицизм в Росії – це мікс галюцинацій і ілюзій, які спрямовані лише на розум, який є необізнаним і заляканим, а відповідно схильним до перебільшення чогось чи умисного зменшення чогось, як того вимагає той чи інший диктатор.

І при всій повазі до окремих осіб, які мають там свою думку щодо того, що відбувається в Україні, переважна кількість росіян – це дуже примітивні, необізнані люди, які постійно перелякані і які завжди служать. Я нещодавно для себе зрозумів, вони навіть не Путіну служать, а просто начальнику, тому, який є поруч, який їх буде гнати на якісь мітинги чи навпаки, не впускати на ті мітинги. Тобто люди надмірно примітизовані, через що вони вірять в містику.

Луньов порівнює це з незнанням фізики і хімії, коли весь світ буде здаватися чарівним. Так само і російська ідеологія розрахована на людей, які будуть надмірно догматизованими.

І через що вони будуть вірити в містику, бо їх позбавили найголовнішого – віри в якість життя, в гідність, в честь та в повагу до себе. Тому я, наприклад, від росіян не очікую того, щоб вони позбулися отого містицизму, який вони намагаються розкидати на весь світ. І це вже стає геомістицизмом для них.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?