На ринку електроенергії України все вирішують в двох кабінетах, один з них - у Ахметова - експерт
Категорія
Економіка
Дата публікації

На ринку електроенергії України все вирішують в двох кабінетах, один з них - у Ахметова - експерт

На ринку електроенергії України все вирішують в двох кабінетах, один з них - у Ахметова - експерт
Джерело:  online.ua

Ринок електроенергії в Україні неконкурентоспроможний, адже все, що на ньому відбувається, вирішується всього в двох кабінетах.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA сказав експерт з питань енергетики Андрій Герус.
Експерт поділився думкою про те, що потрібно робити з ринком електроенергії в Україні, які у нього головні недоліки, і як його слід перебудувати.
"Основна проблема - монополізація, політичне управління галуззю та інституційна слабкість, політична залежність регуляторів. Генеруючі активи у власності держави - більше 70% ринку, ДТЕК - більше 25% ринку. У двох кабінетах вирішується все, що відбувається на ринку. Крім того, ринок закритий, ізольований від сусідніх країн", - вважає Герус.
За його словами, лібералізація такого монополізовану ринку призведе тільки до зростання цін для споживачів, "особливо в умовах слабких, залежних регуляторів".

Читайте також: Стало відомо, скільки українці переплачують за електроенергію
Експерт зазначив, що ринок електроенергії повинен бути відкритий для нових гравців.
"Разом з лібералізацією або, можливо, і перед нею, повинна відбутися побудова конкурентності: відкриття ринку для нових учасників, приватизація "Центренерго", "Укргідроенерго", корпоратизація "Енергоатому", відкриття ринку для іноземних гравців. Тільки тоді конкурентний ринок може дати справедливу ринкову ціну. Не можна будь-що називати ринком, це дискредитація терміну і ідеї", - сказав Герус.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA, У Ахметова домоглися хитрої формули, електрика в Україні на 20% дорожче, ніж могла бути - експерт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?