На Росію може вплинути лише шокотерапія, – професор нейропсихології Богдан Ткач
Категорія
Україна
Дата публікації

На Росію може вплинути лише шокотерапія, – професор нейропсихології Богдан Ткач

На Росію може вплинути лише шокотерапія, – професор нейропсихології Богдан Ткач
Джерело:  online.ua

Як можна вплинути на Росію, аби вона стала нормальною державою обговорювали доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач в новому випуску циклу психологічних етерів «Свідомі про несвідоме».

Доктор психології Василь Мосійчук запитав, чи є в росіян у психології щось, що дозволить їм з такими великими кордонами врешті стати нацією культури та духовності, бо цього наразі там немає. Що говорить психологія?

Росія належить до самодержавного типу країн

Академік Віталій Луньов відповів, що психологія говорить, що є два питання в будь-якій проблемі: перше питання – чому і друге питання – як.

От ми дуже багато говоримо про те, чому так сталося, чому такі речі, чому історія, чому культура, Ленін, партія, але це, на жаль, не дає відповіді на питання, як змінити. Бо поки є оце питання, чому, доти воно пояснює механізм, як це сталося. А як відмотати назад чи зробити щось нове? А це ж люди, це ж ідеологія, це ж вибір – от що є головним. У раба є вибір не в плані приниження, а в плані пошуку і вгадування бажань свого володаря. Отут є вибір – робити це чи не робити, – розповів академік.

Луньов зазначив, що є три типи держави: перший тип – самодержавні; другий тип – етнолінгвістичні; третій тип – етико-філософські.

Росія – це самодержавна ідеологія. Причому це імперія, яка офіційно проголосила, що вона повертає імперію.

Тобто це вже політика на десятки років наперед. Це не на один раз, щоб на щось вплинути, це вже відкрита кампанія. Тобто мова йде про десятки років наперед. Ми – це лише початок, – переконаний Луньов.

Загарбницькі війни називають «священними», щоб вирішити моральну дилему тих, хто наступає — академік Української академії наук Віталій Луньов

Як можна вплинути на поведінку Росії

Україна, на думку Луньова, є етнолінгвістичною державою, тому що зараз ключовим в українців є нація, етнос і мова.

Але в той же час, Україна намагається бути етико-філософською державою.

Василь Мосійчук запитав, чи Україна була такою державою. Віталій Луньов переконаний, що була.

Але ж, розумієте, ми теж у цих трьох іпостасях: коли ми пишаємося своєю самодержавністю часів князів, потім етико-філософську позицію начебто займаємо. Бо етико-філософська позиція – це значна кількість європейських країн і Сполучені Штати. Ми начебто переходимо на їхній дискурс, але все одно ми цементуємо себе у вимірі етнолінгвістичної держави. Бо це є зараз ключовими питаннями, що обговорюються. Як можна з цього всього щось зробити? Як можна взагалі прогнозувати поведінку «сусіда», який офіційно заявляє про «возрождение потерянного Советского Союза, который незаконно отобрали 30 лет назад»? - зазначає академік.

Василь Мосійчук вважає, що вже нічого не можна зробити, а Віталій Луньов, що поки що можна лише захищатися.

На думку професора нейропсихології Богдана Ткача, змінити Росію можна лише шокотерапією.

Іншого підходу немає. Щоб вони позбулися отих деструктивних патернів і набули рис людськості. І в нашій ситуації країну нашу потрібно ділити не на захід і схід, а на північ і південь, тому що південь у нас завжди був етико-філософським, туди приходили всі люди з високим рівнем авантюризму і займались військовим туризмом, а північна частина була етнолінгвістичним кластером, реально державою. І цей етнолінгвістичний кластер повинен чинити опір і оберігати нас від такого дивного сусіда. І, дякуючи цій шокотерапії, можна їх змінити.

Ткач нагадав, що те саме робили і в Німеччині після Другої світової війни, коли показували фільми німецьким воїнам про їхні злочини.

Багато хто з них був здивований, бо вони ж вірили в зовсім інші ідеали. Хтось був розчулений, хтось плакав, а в декого виник ціннісний вакуум – вони відчували спустошеність.

Виходить, що ті ідеали, які вони плекали, виявилися хибними. Так-от: те саме треба показати і Росії. Що ті ідеали, які їм нав'язали є хибними, варто просто прокинутися з цього сну (недаремно Росію називають цією «психотронною тюрмою») і подивитись реально на світ. І жити по-людськи, а не бути загарбником, – переконаний Ткач.

Росіяни звикли жити у світі вигаданих законів, — професор нейропсихології Богдан Ткач

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?