На вчителів доносили за українську мову, а ДНРівці били їх прямо в школах
Категорія
Події
Дата публікації

На вчителів доносили за українську мову, а ДНРівці били їх прямо в школах

На вчителів доносили за українську мову, а ДНРівці били їх прямо в школах
Джерело:  online.ua

Активіст громадської організації "Маю гідність" Віктор Зайцев згадав, як в травні 2014 року в Лиманському районі Донецької області бойовики так званої ДНР били вчителів.
Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
Зайцев пояснив, що в той час проходила каральна операція бойовиків, спрямована на залякування населення. Так 7 травня бойовики ДНР викрали активіста Валерія Сала, який не приховував своєї проукраїнської позиції, а 8 травня його тіло виявили в згорілому автомобілі.
Також він зазначив, що до його дружини, вчительки української мови, у бойовиків теж були претензії. "У цей же день вони до нас приїхали і влаштували шабаш. Ми закрилися в будинку, бойовики почали стріляти у вікно, ціла історія була. Увірвалися в будинок, почали мені голову прикладами розбивати, стріляти. Дружину бити... До неї вони пред'являли претензії як до вчителя української мови, запитували "ви ведете агітацію за Україну?", і було зрозуміло, що вони переказують усі суперечки, які йшли в школі, адже моя дружина не приховувала свою позицію. Били її і питали: "Це ви говорили в школі "Слава Україні!"? Вона дійсно 20 лютого 2014-го зайшла в учительську і сказала: "Слава Україні!" На неї подивилися, як на божевільну. Ось колеги мою дружину бойовикам і "замовили", - розповів активіст.
"А незадовго до цього один з "ополченців", Іван Плешаков, побив дружину - прямо в школі. Це місцевий, він сім років відсидів за групове згвалтування. І ось ця вся муть, все це шлаччя - всі стояли на блокпостах, півсела через цей блокпост пройшло. Так ось, син Плешакова навчався в 10-му класі, довго його не було на уроках, але раптом з'явився. Наталія запитує: "Де пропадав?" Той каже: "Папа не пускав. Страшно!" Дружина йому і каже: "Страшно не в школі, страшно на блокпостах стояти - ось де страшно!", - згадав Зайцев.
"І буквально через п'ятнадцять хвилин Плешаков прибіг до школи, витягнув дружину за руку прямо з уроку і в коридорі почав бити. Коли вчителі на крики збіглися, він їй пообіцяв: "Увечері прийдемо, будинок спалимо, а тебе через стрій пропустимо!" Коли він пішов, Наталія сказала, що писатиме заяву в міліцію, і запитала у колег: "Ви підтвердите?" Всі відповіли, що нічого не бачили і не знають. А завуч Ольга Петрівна Назаренко тицьнула їй пальцем в ніс і сказала: "Це вам за Вашу мову! І за вашу Україну!" Ось так було", - резюмував він.
Повний текст інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: В ДНР били вчителів за "Слава Україні!": З'явилися подробиці акцій залякування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?