На Заході дали важливий прогноз щодо великої війни Росії і НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

На Заході дали важливий прогноз щодо великої війни Росії і НАТО

На Заході дали важливий прогноз щодо великої війни Росії і НАТО
Джерело:  online.ua

На Заході прогнозують, що незабаром президент США Дональд Трамп зіткнеться з проблемою: підтримати НАТО в ймовірній війні з Росією або відмовитися від участі в протистоянні, залишивши Альянс один на один з ядерною наддержавою.
Про це повідомляє видання Slate в статті "Чи потрібна Путіну допомогу Трампа?", переклад якої зробив ONLINE.UA.
"Пол Міллер (доцент кафедри міжнародних досліджень з питань безпеки в Національному університеті оборони у Вашингтоні - ред.) нещодавно накидав кошмарний сценарій в Foreign Policy. Він пророкує, що Росія нападе на Прибалтику. Це поставило б США перед страшним вибором: або йти на війну з ядерною наддержавою, щоб підтримати НАТО, або фактично відмовитися від гарантій безпеки Альянсу, що, можливо, стало б ознакою повернення територіальних воєн, які розривали Європу протягом усього двадцятого століття", - йдеться в статті.

Читайте також: У НАТО поговорили з Росією про Україну: з'явилася гучна заява

За словами автора матеріалу, Росія намагається встановити свій вплив в Прибалтиці, а НАТО тим часом готує заходи, в результаті чого може вийти не така вже маленька і зовсім не легка для Кремля війна.
"Це дуже страшний сценарій, щоб не сприймати його серйозно, але він не виглядає ймовірним наразі. У той час як Путін, безумовно, прагне встановити російський вплив в регіоні, який він вважає своєю сферою впливу, Ослунд (Андерс Ослунд, дипломат, фахівець з економіки Східної Європи, особливо Росії і України - ред.) говорить, що Кремль вважає за краще "маленькі переможні війни", в яких він може виграти з відносно невеликим ризиком. Вторгнення в Грузію в 2008 році було такою війною, як і анексія Криму, і - з точки зору Росії - інтервенція в Сирії. Але НАТО нарощує війська в Польщі та країнах Балтії, щоб зупинити сценарій, змальований Міллером. Це вже не буде маленькою, легкою війною, які любить Росія", - зазначає автор статті.
За його словами, Трамп може розвалити НАТО ще до конфронтації з Путіним, однак навряд чи це зробить.
"Звичайно, цілком можливо, що Трамп може розвалити НАТО до того, як у Путіна з'явиться можливість протестувати Альянс. Трамп поставив під сумнів прихильність Америки захищати союзників по НАТО, заявивши, що ці країни повинні розраховувати на підтримку США, тільки якщо вони "виконали свої зобов'язання перед нами". Але Макфол припускає, що союзники по НАТО, швидше за все, зроблять символічний жест, збільшивши витрати на оборону і внесок в НАТО, дозволивши Трампу оголосити про свою перемогу", - написав автор.
"Крім того, деякі з його кандидатів у владу - наприклад, ймовірний міністр оборони Джеймс Маттіс - навряд чи схвалять відмову від Альянсу", - додав він.
Повний текст статті читайте на ONLINE.UA: З Україною Путіну не допоможе навіть "друг" Трамп, а великі війни Кремль не любить - західні ЗМІ

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?