На Заході показали, що Путін не дотягує до знаменитого символу зла з книг
Категорія
Світ
Дата публікації

На Заході показали, що Путін не дотягує до знаменитого символу зла з книг

На Заході показали, що Путін не дотягує до знаменитого символу зла з книг

Багато західних політиків та журналістів демонізують  президента РФ Володимира Путіна, який насправді багато в чому не дотягує до впевненого у собі символу зла, такого як Саурон (негативний персонаж роману Толкієна «Володар кілець», символ самовпевненого лідера сил зла).

Таку думку висловив британський журналіст і політолог, який спеціалізується по Росії і Східній Європі Едвард Лукас, передає ONLINE.UA з посиланням на  Радио Свобода.

«Я думаю, варто уникати демонізації Путіна і надмірної переоцінки його можливостей. Безумовно, нинішня російська влада прагне послабити і розділити країни Заходу», - підкреслив він.


У той же час Лукас закликав не порівнювати президента РФ з «якимось глобальним лиходієм" на зразок Саурона.


«Говорячи про Путіна, слід пам'ятати, що Захід стикається з проблемами у відносинах з ним, часто йому і програє не тому, що об'єктивно слабкий, а тому, що слабкодухий», — зазначив журналіст.


Політолог нагадав, що «країни західного світу – це в сукупності приблизно мільярд людей і 40 трильйонів доларів сукупного ВВП; Росія – це 140 мільйонів людей і 1,6 трильйона доларів ВВП».


«РФ – не СРСР, який становив для Заходу глобальну загрозу. Це лише джерело певних неприємностей», — запевнив Лукас.


У той же час він додав, що багато західні політики «впали в прекраснодушшя та самозаспокоєння».


«Нерідко можна почути з приводу нинішніх відносин з Росією – мовляв, це просто непорозуміння, або навіть – ну а що, може бути, Путін правий. "Корисних ідіотів" більш ніж достатньо, особливо в Європі. З іншого боку, часто забувають про те, наскільки Росія залежна від Заходу – наприклад, у фінансовому відношенні. Ми ж від російської фінансової системи не залежимо. І таких прикладів багато», — підкреслив експерт.


Журналіст нагадав, що у Заходу «величезні резерви і можливості, тому я кажу, що в нинішній ситуації багато людей на Заході, у тому числі політики, переоцінюють Путіна».


«Вони не враховують того, що він зробив зі своєю власною країною – а він її, всупереч твердженням власної пропаганди, зовсім не посилив. На мій погляд, у Путіна більше успіхів якраз на Заході, ніж у державах, як я їх іноді називаю, потенційно прифронтових. Я дійсно стурбований станом справ, який у цьому плані склався в таких країнах, як Німеччина, Нідерланди, у моїй власній країні – Британії, навіть частково в Сполучених Штатах», - запевнив він.


За словами політолога, «ставка, яку Кремль робить на дезінформацію і пропаганду, зумовлена ще й тим, що ця зброя йому доступна, на відміну від багатьох інших засобів soft power, які можуть використовувати більш потужні, соціально та економічно здорові країни».


«Проблема західних країн полягає в іншому: поки вони не завжди здатні швидко визначити, де саме застосовуються Кремлем "гібридні" методи завдають найбільшої шкоди, і часто дуже повільно на них реагують», — резюмував Лукас.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше у  Росії дали кмітливу відповідь кримчанам, які зібралися встановити монумент Володимиру Путіну на окупованому півострові.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?