На звільненому Донбасі створюють новий український рекорд
Категорія
Культура
Дата публікації

На звільненому Донбасі створюють новий український рекорд

На звільненому Донбасі створюють новий український рекорд
Джерело:  День

На визволеній частині Донецької області керівники місцевої Цивільно-військової адміністрації пішли на безпрецедентний крок, вирішивши сформувати найдовший проспект в Україні і назвати його на честь уродженця Донбасу, засновника Української Гельсінської спілки та мовознавця Олекси Тихого.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook голови Цивільно-військової адміністрації Павла Жебрівського.

Читайте також: В ООН заявили про сумний рекорд на Донбасі
За його словами, проспект пройде через три сусідніх населених пунктів Донецької області - Костянтинівці, Краматорську та Слов'янську, а його довжина складе 50 кілометрів.
"Проспект Олекси Тихого на Донеччині майже сформований. Залишилося ще трошки. Спільними зусиллями громади – дожмемо! Вчора сесія Костянтинівської міської ради перейменувала вулицю Правобережну (колишня Леніна) на проспект Олекси Тихого. Навіть комуністи проголосували за перейменування! Залишилося перейменувати ще три ділянки: в Краматорську – вул.Танкістів і в Слов'янську – вул. Криворізьку і Сучасну. Працюємо над цим. Після завершення перейменування будемо формувати наскрізну нумерацію будинків. Це буде найдовший проспект в Україні: його Довжина буде майже 50 км", - повідомив Жебрівський.


Також Жебрівський опублікував кілька архівних фото з життя Тихого - під час його роботи в одному з навчальних закладів, а також під час випуску з Московського державного університету, де майбутній дисидент навчався на филосовском факультеті.



В мережі прокоментували новину про найдовший проспект в Україні.



Олекса Тихий - народився 27 січня 1927 року в Костянтинівському районі Донецької області. У його творчий актив входять такі роботи як "Мова народу - народ", есе "Роздуми про українську мову і культуру у Донецькій області". В 1976 році він став одним із засновників однією з перших правозахисних асоціацій — Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод.
У травні 1985 року він помер у лікарні тюрми в російській Пермі після того, як був арештований в 1977 і засуджений до 10 років таборів за свою громадську позицію.
Як повідомляв ONLINE.UA, на початку березня Київська міська рада перейменувала Національний музей російського мистецтва.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?