Нафтогаз домігся нової важливої ​​перемоги над Газпромом: що відомо
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нафтогаз домігся нової важливої ​​перемоги над Газпромом: що відомо

Нафтогаз домігся нової важливої ​​перемоги над Газпромом: що відомо
Джерело:  interfax.com.ua

Суд заарештував рахунки компанії GazAsia Capital SA, яка випускала на азіатських ринках євробонди Газпрому в японських ієнах. Це рішення прийнято на користь України в рамках виконання постанови Стокгольмського арбітражу, яким Газпром зобов'язали виплатити українському Нафтогазу майже $3млрд. Про це повідомляється в меморандумі нового випуску єврооблігацій Газпрому, передає ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"... відомо про наказ судового пристава, що забороняє GazAsia Capital S.A. здійснювати платежі на користь Газпрому. Ця SPV розмістила 10-річні бонди на 65 млрд ієн в грудні 2018 року", - повідомляється в меморандумі.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" виплатити "Нафтогазу" $4,63 млрд за недопоставку обсягів газу для транзиту. Але так як раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $2,018 млрд, то за результатами двох арбітражів (поставка та транзит) російський "Газпром" повинен доплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд. Російська компанія це рішення оскаржує, але Київ домагається стягнути ці кошти в різних юрисдикціях.

У свою чергу Москва продовжує ставити ультиматуми Києву по газу. Зокрема, Газпром вимагає, щоб Нафтогаз відмовився від всіх боргових зобов'язань російської компанії на суму 22 млрд доларів і відновив прямі поставки російського газу в Україну в обмін на продовження транзитного контракту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що контракт на транзит російського газу через ГТС України повинні укласти "з чистого аркуша", але це не означає, що "Нафтогаз" відмовиться від своїх вимог до "Газпрому" за рішеннями арбітражів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?