«Нафтогаз» збирається відсудити у Росії астрономічну суму
Категорія
Україна
Дата публікації

«Нафтогаз» збирається відсудити у Росії астрономічну суму

«Нафтогаз» збирається відсудити у Росії астрономічну суму

НАК «Нафтогаз» подала позов до трибуналу при постійній палаті Третейського суду в Гаазі з вимогою стягнути з Росії 5,2 млрд доларів компенсації за збитки, які були завдані після захоплення українських газових активів у Криму. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу «Нафтогазу».

Очікується, що трибунал має ухвалити рішення щодо стягнення компенсації не раніше кінця 2020 року.

На користь того, що трибунал прийме позитивне для України рішення, говорить те, що постановою цього суду Російська Федерація вже визнана винною у порушенні низки положень двосторонньої угоди про захист інвестицій. Мається на увазі експропріація у 2014 році активів НАК «Нафтогаз» та її дочірніх компаній у Криму.

Оскільки трибунал вирішив розділити провадження на дві стадії, питання визначення компенсації збитків буде розглядатися у другій із них.

Як відомо, після анексії Криму Росія конфіскувала майно українських державних компаній, у тому числі морські вишки з видобування газу. Зараз за допомогою конфіскованого українського обладнання дочірня компанія «Газпрому» видобуває газ на кримському шельфі, що також порушує міжнародне законодавство, оскільки морська економічна зона навколо Криму за статутом ООН належить Україні.

Судовий позов проти Російської Федерації подано з боку НАК «Нафтогаз України» та шести дочірніх підприємств: ДАТ «Чорноморнафтогаз», АТ «Укртрансгаз», ТОВ «Лікво», АТ «Укргазвидобування», АТ «Укртранснафта», ДК «Газ України».

Нагадаємо, що нещодавно керівник НАК Андрій Коболев розповів, що станеться з українською ГТС без транзиту газу з Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?