Нардеп Левус звинуватив виробників сигарет в підтримці бізнесу окупантів
Категорія
Політика
Дата публікації

Нардеп Левус звинуватив виробників сигарет в підтримці бізнесу окупантів

Нардеп Левус звинуватив виробників сигарет в підтримці бізнесу окупантів
Джерело:  ua.censor.net.ua

Народний депутат Андрій Левус (фракція "Народного фронту"), який очолює підкомітет держбезпеки Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони, звинуватив виробників сигарет в підтримці бізнесу окупантів.

Про це він написав у своєму блозі на сайті "Цензор".

На його думку, проблеми з роздрібною торгівлею сигаретами пов'язані зі змовою тютюнових виробників.

"Як мінімум два з чотирьох виробників сигарет в Україні безпосередньо пов'язані з "Тедіс Україна" ("Мегаполіс Україна") - в 2010 році "Мегаполіс РФ" очолив Лео Маклафін, колишній генеральний директор "Філіп Морріс Україна", а в 2013 році Philip Morris і JTI придбали по 20% пакета акцій "Мегаполіс РФ". Саме виробники сигарет зацікавлені в монопольному становищі компанії "Тедіс-Україна" на ринку ... Але вони повинні зрозуміти, що привілеїв для монополіста більше не буде", - заявив Левус.

За його словами, ситуація з перебоями в поставках сигарет унікальна.

"В Україні працюють фабрики чотирьох транснаціональних компаній (Philip Morris, JTI, BAT, Imperial Tobacco) - їх виробничі потужності в рази перевищують потреби нашого ринку. Протягом двох місяців виробники відмовляються працювати з іншим торговими мережами (крім свого "улюбленого" монополіста), хоча рітейлери готові реалізувати тютюнову продукцію і сплачувати збори до бюджету в обсягах, що не менше ніж до відомих подій. Тютюнові компанії свідомо пішли на збитки і розповідають якісь казки, що для відновлення роботи і платежів потрібно дати озможность саме монополісту "Тедіс Україна" працювати. За два місяці "тихого саботажу" виробники недоплатили державі понад 2 млрд. грн акцизу. Їх навіть не хвилює, що Антимонопольний комітет ще в лютому 2017 року розпочав розгляд справи за ознаками скоєння виробниками антиконкурентних узгоджених дій... чому всі виробники так переживають про долю монополіста і роками ігнорують урядові рішення про створення конкурентних умов на тютюновому ринку? Може тому, що звикли як за часів колишньої влади домовлятися по "тихому", - обурився Левус.

"Тедіс-Україна" ( "Мегаполіс-Україна") належить українському олігарху Кауфману і його російським друзям, зокрема збройовому барону РФ Кісаєву, який потрапив під українські санкції. Завдяки хабарам і близькості до влади Януковича, компанія свого часу отримала монопольне становище на українському ринку. Значна частина прибутку виводилася з України в РФ і фактично використовувалася для фінансування війни РФ проти України. Три роки боротьби знадобилося мені та іншим небайдужим народним депутатам, організації "Вільні люди", громадським активістам, щоб влада нарешті усвідомила очевидний факт - "Тедіс-Україна" і українські національні інтереси несумісні... У грудні 2016 року, під тиском громадськості, Антимонопольний комітет визнав таким російську компанію "Тедіс - Україна" монополістом і оштрафував на 431 млн. грн ... До справи підключилися правоохоронні органи, банківські рахунки і склади були заблоковані ... Після завершення перевірки, ТОВ "Тедіс Україна" вже перерахувало до державного бюджету 300 млн. грн штрафу. І це тільки початок!"- заявив нардеп.

У свою чергу, видання "Лівий берег" зазначає, що Антимонопольний комітет України бореться з тютюновою монополією від випадку до випадку, в залежності від політичної ситуації в країні, хоча повинен виносити рішення по кожному випадку зловживань за всі роки діяльності "Тедіс Україна" ("Мегаполіс Україна"). Так, вже є прецедент - рішення Печерського суду на користь фізичної особи №757 / 2399/17-ц від 11.04.17, яким визначено антиконкурентні узгоджені дії компаній "В. А. Т. - Прилуки" та "Імперіал Тобакко Продакшн Україна". Іншими словами, звичайний громадянин зміг у суді довести, що існує картельна змова виробників сигарет в Україні. Наступний крок за владою, пише видання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?